"De bedreiging van de de internetwereld bekijken wij even serieus als de bedreiging van de normale wereld", zei Chertoff. De gevaren van cyberterreur 'zijn vergelijkbaar met de tragische ervaring van 9/11'.

Hij maande ict'ers in Silicon Valley op te staan en mee te vechten aan frontlinie van de cybersnelwegbeveiliging, meldt de BBC.

Chertoff wees er tijdens de RSA Conferentie in San Francisco op dat cyberaanvallen financiële- en overheidsinstanties kunnen raken. Volgens hem is de overheid niet helemaal in staat om het internet van de Verenigde Staten te beveiligen. Hij riep de aanwezige techneuten daarom op om hem bij te staan. "Stuur me alsjeblieft een paar van jullie slimste beste mensen om de overheid te steunen", vroeg hij.

Ict-patriotten

Volgens de minister is dat 'het beste wat je voor het land kan doen'. Hij probeerde sceptici het gras voor de voeten weg te maaien door Rod Beckstrom, grote naam en oprichter van Twiki.net, als voorbeeld te stellen. Hij is op dit moment hoofd van een overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het computernetwerk van de federale overheid.

Chertoff gaf achteraf toe de private sector nodig te hebben voor een goede bescherming, hij zei zich ook niet te schamen om op het gevoel van de ict'ers te spelen. Dat doet hij liever dan geld inzamelen. "We concurreren niet op financieel gebied met de private sector. Hetgene wat mensen motiveert is de behoefte het land te dienen", zei hij. "Uiteindelijk doe ik een beroep om bij te dragen aan het grote goed."