Diverse experts signaleren sinds het weekend toegenomen activiteiten van Chinese en Amerikaanse hackers. Vorige week waarschuwde onder meer de FBI al voor een cyberoorlog. Vele tientallen sites zijn sindsdien onder handen genomen. Hiertoe behoren zowel officiële overheidssites als commerciële sites.Chinese hackers slaagden er in om diverse officiële Amerikaanse sites voor even van een ander uiterlijk te voorzien. Zo werden zaterdag twee sites van het ministerie van Volksgezondheid aangepakt. Op Health.gov verscheen voor korte tijd een foto van de omgekomen Chinese piloot Wang Wei, terwijl Surgeongeneral.gov totaal crashte.

Anti-imperialistische honkers

De site van het ministerie van Arbeid werd gehackt door een groep Chinese hackers die bekend staat onder de naam `Honker Union of China'. Honker is Chinees slang voor hacker. De groep plaatste rode teksten op een zwarte achtergrond, waaronder de kreet `Beat Down Imperialism of American!'. Een mirror hiervan is overigens te zien bij Attrition.org, een site die per land bijhoudt welke sites zijn gehackt.Hierna werden nog eens de sites van het ministerie van Energie van Californië en verschillende sites van de Amerikaanse marine aangevallen. In totaal zou het gaan om acht overheidssites. Hoeveel Chinese overheidssites precies zijn gedefaced is niet bekend. Volgens het computerveiligheidsbedrijf iDefense zijn er sinds het weekend 30 Amerikaanse sites gehackt en 24 Chinese. Andere bronnen spreken van 100 sites met pro-Amerikaanse en 80 met pro-Chinese leuzen.

Self-fulfilling prophecy

In bijna alle gevallen is er alleen sprake van defacements en is er geen schade aangericht. Eén Amerikaans bedrijf meldt echter dat de gegevens op twee van haar servers zijn gewist. Brian Martin van Attrition.org ziet overigens een belangrijke rol in de hele cyberoorlog weggelegd voor de media. Sinds vorige week hebben alle grote Amerikaanse kranten en persbureaus groot uitgepakt met de nakende cyberstrijd. Martin houdt het erop dat hackers hierna op het idee zijn gekomen om inderdaad maar eens te gaan hacken. Een self-fulfilling prophecy dus. Niet iedereen is het hiermee eens. Zo denken sommige Amerikaanse veiligheidsexperts dat de Chinese overheid een handje heeft in een aantal hacks. Bewijs hiervoor is er echter niet.