De arrestatie werd gedaan door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche. Rechercheurs hebben beslag gelegd op een computer waarop de data is versleuteld, twee laptops en gegevensdragers zoals harde schijven, usb-sticks en dvd's.

De hacker kreeg op 16 januari via een beveiligingslek toegang tot enkele honderden servers. Hij kreeg daarop de hoogste toegangsrechten. De servers werden gebruikt voor internetdiensten en opslag van (klant)informatie, schrijft het Openbaar Ministerie in een verklaring.

Omdat de knaap gebruik heeft gemaakt van “kwaadaardige software" moest een groot aantal KPN-systemen worden geschoond en opnieuw geïnstalleerd. “De nationale veiligheid is niet in gevaar gekomen", zegt het Nationaal Cyber Security Centrum. Eind januari had de hacker nog steeds toegang tot de servers.

Twee miljoen klanten afgesloten

Op 10 februari sloot KPN in allerijl het emailverkeer van twee miljoen klanten af, nadat iemand klantgegevens van KPN had gepubliceerd. Daarbij werd geclaimd dat de gegevens afkomstig zouden zijn van de hack. Maar de gegevens bleken helemaal niet van KPN afkomstig te zijn, maar van Babydump waar onder meer KPN-klanten hun emailadres hadden achtergelaten.

De knaap uit Barendrecht opereerde op het internet onder de aliassen “xS", “Yoshioka" en “Yui" en zou in een chatkanaal hebben opgeschept over de hack tegen wat Koreaanse studenten. Toen al werd de jongen digitaal gevolgd door de Nationale Recherche.

De Barendrechter wordt van meer hacks verdacht. Onder meer wordt zijn betrokkenheid onderzocht bij de hack in de computers van de Tokohu Universiteit in Japan, de universiteit in het Noorse Trondheim en de Korea Advanced Institute of Science and Technology. Ook wordt hij verdacht van het beheer van een website waarop gestolen creditcardgegevens werden verhandeld.

Ook in Australië een arrestatie

De Nederlandse politie heeft in het onderzoek samengewerkt met onder meer het Cyber Response Center van de Koreaanse politie en de Australian Federal Police. Die heeft in eigen land namelijk vorige week al een 16-jarige hacker aangehouden die in contact stond met de Nederlander.

De Barendrechter blijkt al sinds vorige week dinsdag vast te zitten. Hij is inmiddels voor nog twee weken in bewaring gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie is het onderzoek nog in volle gang en is daarom de arrestatie een week lang stil gehouden.

KPN zegt in een verklaring "kennis te hebben genomen" van de arrestatie. Het telecombedrijf gaat onverkort door met de verbetering van de beveiliging van de eigen systemen.