Diverse betrokken JSF-ambtenaren op het Pentagon zeggen dat sinds 2007 meermaals ingebroken is in elektronische systemen en de JSF-bouwtekeningen, meldt de Wall Street Journal. Met deze kennis kunnen vijandelijke toestellen zich beter verdedigen tegen het gevechtsvliegtuig, dat zeer waarschijnlijk ook door Nederland zal worden gekocht. Ook het Amerikaanse luchtverkeerssysteem zou recentelijk zijn aangevallen door hackers.

De spionnen konden niet bij de meest gevoelige data die de vliegtuigbesturing en sensoren betreft. Die gegevens worden bewaard op computers die niet verbonden zijn met het internet. Het vliegtuig is afhankelijk van 7,5 miljoen regels computercode, meer dan drie keer zoveel als de gevechtsvliegtuigen die de Amerikaanse luchtmacht nu gebruikt.

Lockheed Martin

De cyberspionnen konden inbreken via de computers van enkele van de defensiecontractanten die werken aan het toestel. Lockheed Martin is de hoofdleverancier van het toestel. Ook Northrop Grumman en BAE Systems PLC spelen een belangrijke rol in het project. De wapenmakers geven geen commentaar. Ook zou er ingebroken zijn in het defensiesysteem in Turkije en "een andere Amerikaanse bondgenoot" die meedoet aan de ontwikkeling van het JSF-gevechtsvliegtuig.

Waar komt de aanval vandaan?

Het Pentagon meldt dat er dagelijks cyberaanvallen plaatsvinden op Amerikaanse defensiecomputers, maar geeft officieel geen commentaar op de JSF-zaak. Wel start de Amerikaanse luchtmacht een onderzoek naar het datalek. De identiteit van de hackers en de mate van geleden schade kunnen nog niet bepaald worden.

Bronnen zeggen tegen de Wall Street Journal dat de aanvallen van Chinese ip-adressen lijken af te komen, en dat achtergelaten digitale vingerafdrukken lijken op die van eerdere cyberaanvallen. De hackers gebruikten data-encryptie om hun sporen te wissen, waardoor het zeer moeilijk is om de oorsprong van de aanvallen vast te stellen. De Chinese ambassade in de VS laat weten dat China "alle vormen van cybercriminaliteit afwijst en verbiedt".