Spionnen uit onder meer Rusland en China zijn erin geslaagd het elektriciteitsnetwerk van de Verenigde Staten te hacken. Zij hebben verborgen software geïnstalleerd waarmee het stroomnet valt te storen.

Het doel van de indringers was niet om storingen te veroorzaken, maar dat kan wel tijdens een crisis of concrete oorlog. Dit meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten en het ministerie voor Homeland Security.

Niet opgemerkt

"De Chinezen hebben pogingen ondernomen om onze nationale infrastructuur in kaart te brengen, zoals het elektriciteitsnet. De Russen hebben dat ook gedaan", zegt een hooggeplaatste bron binnen de inlichtingendiensten van de VS.

Andere bronnen van de Amerikaanse zakenkrant vertellen dat er op grote schaal cyberspionage - zowel verkenningen als daadwerkelijke hacks - is gepleegd. Veel van die aanvallen zijn niet opgemerkt door de getroffen bedrijven die kritieke delen van de nationale infrastructuur bezitten of beheren, maar door de Amerikaanse spionnen- en beveiligingsdiensten.

Eind vorige maand is ook een omvangrijk Chinees spionagenetwerk blootgelegd. Daarbij zijn bijna 1300 computers in 103 landen gehackt. De slachtoffers van dit zogeheten GhostNet zijn organisaties in de overheids- en financiële sector. De Chinese regering ontkent elke betrokkenheid bij de groep achter dit hackersnetwerk.

Chinees gevaar

Ook Britse inlichtingendiensten waarschuwen de eigen overheid voor hackende spionnen. Zo zou China in staat zijn telecomdiensten en nutsmiddelen in Groot-Brittannië lam te leggen. De Britse overheid is in vertrouwelijke documenten gewaarschuwd voor telecomapparatuur van de Chinese fabrikant Huawei, meldt de Times Online. Huawei-president Ren Zhengfei is een voormalig officier van de telecom-onderzoeksafdeling van het Chinese leger. Zijn bedrijf zou veel geld van de Chinese regering hebben ontvangen.

De Huawei-hardware kan volgens de Britse spionnendiensten achterdeuren bevatten, waardoor de netwerken van klanten als British Telecom kwetsbaar zijn. De Britse regering, maar ook de inlichtingendiensten zelf en het leger gebruiken het nieuwe nationale ip-netwerk van BT. Naast die directe verbindingen kan sabotage ook indirecte gevolgen hebben; voor kritieke nutsmiddelen als de stroom-, water- en voedselvoorzieningen. Het risico is weliswaar laag, maar de mogelijke impact is juist weer zeer groot, aldus de Britse inlichtingendiensten.

Cyberoorlog

De vrees voor cyberoorlogvoering betreft niet alleen terroristische hackers van criminele organisaties, maar dus ook van buitenlandse mogendheden. Rusland en China hebben de afgelopen tijd al cyberaanvallen en -verkenningen uitgevoerd. In de oorlog tussen Rusland en Georgië vorig jaar zijn netwerken en websites van die voormalige Sovjet-staat meerdere malen onderuit gehaald.