Wat Ibiza is voor feestende zongangers, is Cyprus voor Britse internetspionnen. Het geheime epicentrum van waaruit de Britse en Amerikaanse geheime diensten het Midden-Oosten aftappen is Cyprus, schrijft het Italiaanse tijdschrift L’Espresso. Er waren al eerder aanwijzingen dat GCHQ zeer actief is op het eiland, L’Espresso brengt nu in kaart waarom.

Carte blanche voor geheime dienst

Drie voorwaarden maken het eiland tot een perfecte aftapcentrale. Ten eerste zijn er op het eiland, een voormalige Britse kolonie, verschillende Britse militaire bases. Ten tweede lopen tientallen glasvezelverbindingen vanaf landen als Syrië, Libanon, Israël en Turkije via Cyprus.

Cyprus als spin in onderzeekabelweb (Bron: submarinecablemap.com)

En als klap op de vuurpijl: De Britten hebben bij de onafhankelijkheid van Cyprus in 1960 bedongen dat ze onbeperkt telecominfrastructuur kunnen aanleggen en gebruiken op het grondgebied van de Britse bases, en de Cypriotische overheid moet meewerken met de Britten op telecomgebied (zie sectie 6 van het onafhankelijkheidsverdrag).

Tempora tap voor Europees internet

Met het project Tempora bleek GCHQ al een flink gedeelte van het Europese internet af te tappen via de talloze zeekabels die vanaf het Europese vasteland, waaronder Nederland, via het Britse eiland naar de VS lopen.