Op een securitycongres in Londen vroeg beveiligingsbedrijf Farsight IT'ers over aanvallen en 49 procent gaf aan dat ze regelmatig net zo hectisch aan de bak moeten met aanvallen die onder de radar blijven als met een WannaCrypt. Daarvan zei meer dan twee derde dat zoiets het afgelopen jaar drie keer is voorgekomen.

Het publiek krijgt deze aanvallen niet mee, mede omdat ze niet zo zichtbaar zijn als bijvoorbeeld ransomware. Aanvallen met gijzelsoftware vormen slechts een fractie van het totale aantal malware-aanvallen per jaar. Ook qua langetermijneffect is een spannende aanval als WannaCrypt minder erg dan bijvoorbeeld iets simpels ogend als de IoT-DDoS-aanval die vorig jaar Dyn neerhaalde.

Minder opvallende aanvallen als phishing, DDoS en stiekeme inbraken hebben een grote impact op IT-operaties. "Het is makkelijk om te vergeten hoe gebruikelijk deze aanvallen zijn en hoe hard IT-beveiligers werken om onze nationale infrastructuur en data te beschermen", aldus Farsight in een persbericht.