Nauwelijks heeft de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) groen licht van haar leden om een Amerikaanse entiteit te beginnen, of de eerste exchange onder auspiciën van de kersverse dochteronderneming AMS-IX USA Inc. gaat reeds open.

AMS-IX New York accepteert vanaf vandaag klanten en opent de poorten en connecties. De organisatie kan zo snel schakelen omdat het nauw samenwerkt met verschillende Amerikaanse datacenters.

AMS-IX New York is de eerste van drie Amerikaanse exchanges die op Amsterdamse leest zijn geschoeid. De andere twee, AMS-IX Chicago en AMS-IX Silicon Valley, zullen respectievelijk volgen in het eerste en tweede kwartaal van 2014.

Angst voor NSA en FBI taps

Na veel debat over mogelijke tapverplichtingen jegens FBI en NSA door de Patriot an FISA Act, ging eind september een kleine meerderheid van de AMS-IX leden toch akkoord met de oprichting van een Amerikaanse dochter.

De Amerikaanse exchanges zullen niet onderling gekoppeld worden en ook niet in verbinding staan met AMS-IX in Amsterdam, meldt AMS-IX voor de zekerheid. AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Eerder begon het al een dependance in Curacao en Hong Kong.