Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken Plasterk en minister van Defensie Hennis-Plasschaert aan de Tweede Kamer. De piek van 1,8 miljoen onderschepte telefoongesprekken kwam in oktober aan het licht via het Duitse weekblad Der Spiegel. In eerste instantie werd gedacht aan telefoonverkeer tussen Nederland en de Verenigde Staten. Maar dat klopt niet volgens de twee ministers.

De cijfers kwamen nog een keer terug toen Plasterk zijn 'bevestigingsbriefje' toonde in een interview met Nieuwsuur. "Deze 1,8 miljoen gesprekken zijn niet door de Nederlandse inlichtingendienst verzameld en dus ook niet verstrekt aan de NSA", zei hij destijds. "Wij wisten dat niet."

Nieuwe verklaring

De brief aan de Tweede Kamer vertelt een ander verhaal. "De bedoelde grafiek wijst op circa 1,8 miljoen records metadata die door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) zijn verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland. Het betreft dus uitdrukkelijk data verzameld in het kader van de wettelijke taakuitoefening", schrijven zij.

De NSO is de organisatie die in opdracht van de AIVD en MIVD draadloze communicatie afgeluisterd. Nederland heeft de bewuste gegevens daarna rechtmatig gedeeld met Amerika in het kader van internationale samenwerking op het gebied van terrorisme, verklaren Plasterk en Hennis-Plasschaert na "aanvullende informatie en vervolgens nader onderzoek en analyse."

Kamerbrief Met Reactie Op Berichtgeving Metadata Telefoonverkeer