Hackers hebben bij een aanval op de servers van kortingssite LivingSocial, deels eigendom van webwinkel Amazon, toegang gehad tot gegevens van 50 miljoen gebruikers. Het gaat om e-mailadressen, namen, geboortedata en versleutelde wachtwoorden. De 50 miljoen gebruikers moeten nu een ander wachtwoord kiezen. Dat blijkt uit een interne memo van het bedrijf, die een woordvoerder later tegenover AllThingsD heeft bevestigd.

De hackers zouden geen toegang hebben gehad tot creditcardgegevens of andere financiële informatie. Bij de hack zouden alle lokale versies van LivingSocial zijn getroffen, uitgezonderd enkele sites in Zuidoost-Azië. LivingSocial heeft wereldwijd meer dan 70 miljoen geregistreerde gebruikers.

Serie grote datalekken

Het is de zoveelste in een recente golf van grootschalige datalekken na hackaanvallen op grote internetbedrijven. Zo moest Twitter 250 duizend wachtwoorden van zijn gebruikers resetten na een hack. Ook LinkedIn, Evernote en Zappos kregen te maken met datalekken.

Nederlandse site

Bij LivingSocial krijgen gebruikers dagelijkse kortingsdeals, net als bij GroupOn. De site had ook een tijdje een Nederlandse versie, maar die werd begin 2012 gesloten. Of er nog gegevens van Nederlandse gebruikers op de servers die zijn gehackt stonden is niet duidelijk.

Amazon heeft in 2010 en 2011 meer dan 200 miljoen geïnvesteerd in het bedrijf en bezit 29 procent van de aandelen. LivingSocial bevindt zich, net als andere kortingssites, in financieel zwaar weer en draait verlies.