Als gebruikers die onder hun eigen naam inloggen, krijgen soms –geheel willekeurig- de gegevens van een andere gebruiker op het scherm te zien. Diverse persoonsgegevens als naam en adres zijn te zien, maar ook de persoonlijke voorkeuren van die andere gebruiker. Deze gegevens kunnen zonder problemen veranderd of verwijderd worden.

Dit lek in de database van Vizzavi werd gemeld door een lezer van WebWereld. "Bij het opvragen van mijn persoonlijke gegevens, kreeg ik bij diverse keren inloggen, de gegevens van andere mensen op het scherm. Ik heb die personen èn Vizzavi op de hoogte gesteld. Vizzavi heeft nog niet gereageerd. Een kwalijke zaak. Ik kan nog steeds niet bij mijn eigen instellingen", reageert Jan Willem Lubberhuizen.

Wat Lubberhuizen nog het meest verbaast, is het feit dat hij heel eenvoudig achter de wachtwoorden van de andere gebruikers kan komen: "Ik hoef alleen maar in de broncode van die pagina te kijken en het wachtwoord staat op mijn scherm."

Vizzavi is een initiatief van het telecomconcern Vodafone en wordt in diverse landen in de markt gezet. In Nederland is Vodafone's dochter Libertel verantwoordelijk voor Vizzavi.nl. Deze internetservice biedt gebruikers nieuws, informatie en entertainment aan via SMS, WAP en Internet.

Zelf zegt Vizzavi op haar site veiligheid hoog in het vaandel te hebben. Letterlijk staat er: 'Iedereen vindt privacy belangrijk, dus Vizzavi ook. (…) Dit betekent dat derden geen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens en bel- of surfgedrag.'

"En die toegang heb ik dus wel", zo zegt Lubberhuizen. "Ik heb naar aanleiding van de gegevens die ik op mijn scherm kreeg, die andere gebruikers op de hoogte gesteld. Ook werd ik zelf ge-SMSt door iemand die mijn gegevens op het scherm kreeg."

Vizzavi is bekend met het probleem. "We weten dat er persoonsgegevens gelekt zijn. Gelukkig betreft het maar een kleine groep gebruikers, maar dat praat het niet goed dat mensen in de gegevens van anderen kunnen", reageert Aart van der Want, woordvoerder van Vizzavi. "We doen onze uiterste best om het probleem zo snel mogelijk op te lossen."