Een gigantisch informatielek zorgt voor opschudding in China. Daar verkocht een inmiddels ex-medewerker van Alipay, een Chinese tegenhanger van Paypal die ruim 550 miljoen klanten telt, na het downloaden van 20 GB aan klantgegevens, deze informatie door aan e-commercebedrijven. Alipay zegt zelf dat het niet om gevoelige informatie zoals gebruikersnamen of wachtwoorden gaat.

De datadief kreeg hulp van derden bij het doorverkopen van de informatie. Volgens China Daily downloadde de man zelf de telefoonnummers, e-mailadressen, huisadressen en aankoopadministratie van Alipay-klanten. Interessante data voor commerciële bedrijven die potentiele klanten willen lokaliseren.

Criminele veroordeling

Alipay is een grote speler in China. De betaaldienst, onderdeel van Chinese webreus Alibaba, heeft 61 procent marktaandeel. Ongeveer 200 banken en 400.000 (online) verkopers maken gebruik van de betaaldienst.

Het bedrijf maakt excuses, heeft een onderzoek ingesteld, maar benadrukt dat alle gestolen transactie-data stamt van voor 2010. De datadief riskeert een misdrijf op zijn strafblad als de rechter in China Alipay als financieel instituut erkent. Dan kan ook Alipay zelf een aardige boete tegemoetzien.