Een opvallende afloop van de hack op Topface in Rusland. De online datingsite die 92 miljoen gebruikers heeft, beloont de dief van 20 miljoen e-mailadressen van gebruikers met een niet nader genoemd bedrag. Topface had de hacker getraceerd doordat hij of zij adverteerde met de gestolen e-mailadressen, zo bevestigt CEO Dmitry Filatov aan Bloomberg.

Losgeld of beloning?

Omdat de hacker heeft verzekerd dat de data nog niet is doorverkocht en met Topface is overeengekomen dat ook niet te doen, volgt er geen aanklacht. Topface noemt de betaling dan ook geen losgeld maar "een beloning voor het vinden van een kwetsbaarheid" en zou zelf gaan samenwerken met de hacker op het gebied van security. Een soort nieuwe vorm van responsible disclosure dus.

Accounts, wachtwoorden of andere informatie zouden volgens het bedrijf niet zijn gelekt. Circa 95 procent van de Topface-gebruikers logt in via een social media account. Volgens Filatov slaat Topface geen factuurgegevens op van gebruikers. Zij die wel een e-mailadres gebruiken worden geadviseerd om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Lees ook: Wat is Responsible Disclosure?

Volgens security-bedrijf Sophos is Topface de snelst groeiende datingdienst ter wereld: