De aanval heeft lange tijd geduurd. “Gedurende de laatste 24 uur heeft Nasdaq OMX verstoringen in zijn diensten gekend", zegt Nasdaq in een verklaring. “We werken met onze internet service providers aan een oplossing." De website is deze woensdag weer online.

De site is niet gehackt. De handelssystemen bleven buiten bereik. Vorig jaar kwamen hackers wel in de systemen van Nasdaq binnen, waarbij onder meer directeuren van beursgenoteerde bedrijven konden worden gevolgd bij het uitwisselen van documenten met beursgevoelige informatie. Naar die hack wordt nog steeds onderzoek gedaan.

Beveiliging kost een miljard per jaar

Nasdaq-directeur Robert Greidfeld heeft afgelopen zomer gemeld dat de aandelenbeurs continu onder vuur ligt van hackers. Greidfeld zegt bijna een miljard dollar per jaar te spenderen aan informatiebeveiliging.

Volgens The Guardian is de DDoS-aanval geclaimd door een hacktivist die zich L0NGwave99 noemt. In een verklaring zegt die Anonymous-aanhander de aanval te hebben gedaan op het kapitalisme en het marktliberalisme. Operatie “Digital Tornado" zou zondag al zijn begonnen en tot en met vannacht hebben geduurd.

Binnen die operatie zouden ook andere sites doelwitten zijn, zoals de BATS Stock Exchange en de Miami Stock Exchange, zegt The Hacker News. BATS heeft inmiddels ook laten weten wel geraakt te zijn door de aanval, maar dat ook bij deze aandelenbeurs de handelssystemen niet zijn verstoord.