De servers van DigiD lagen sinds gisteravond zwaar onder vuur. In eerste instantie meldde de site van DigiD nog dat het om een storing ging, maar vanmorgen werd duidelijk dat het ging om een DDoS-aanval. Dat wordt bevestigd door Frank Wassenaar, woordvoerder bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Contact met overheid ligt plat

Door de aanval waren vele diensten van (semi-)overheden niet meer goed te gebruiken. Burgers konden geen gebruik maken van diensten van onder meer de Belastingdienst, onderwijsondersteuner Duo en gemeenten. De site van DigiD kwam deze ochtend weer bereikbaar. De aanval stopte rond 10.30 uur vanzelf. DigiD kwam mondjesmaat weer beschikbaar.

Volgens Wassenaar is het nog onbekend wie er achter de aanvallen zitten. “Het Nationaal Cyber Security Centrum is op de hoogte en levert ondersteuning en expertise”, meldt de woordvoerder.

Past in lijn met aanvallen op banken

De aanvallen op DigiD staan zoals bekend niet op zichzelf. In de afgelopen weken is vooral de Nederlandse financiële infrastructuur verstopt geraakt door DDoS-aanvallen. Vooral ING is het mikpunt, maar ook ABN Amro, SNS Bank en Rabobank hebben inmiddels kennis gemaakt met dergelijke aanvallen. Door die aanvallen ligt ook het betalen via iDeal vaak stil.

Update 11.06: DigiD weer beschikbaar nadat de aanvallers zelf stopten met DDoSsen. Het bericht is daaraan aangepast.