Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn de storingen van vandaag in het betalingsverkeer veroorzaakt door een grootscheepse DDoS-aanval op de websites van de banken. Naast het internetbankieren is hierdoor ook het gebruik van iDeal gefrustreerd. Volgens de NVB is er geen gevaar geweest voor bankgegevens van particulieren en is er geen sprake van een hack.

De ING meldt daarnaast dat er geen relatie is met de problemen van afgelopen woensdag. Toen kregen klanten van ING op hun bankrekening foutieve saldi te zien. Vaak waren de getoonde totalen minder dan wat er op de bankrekening hoorde te staan. Die problemen zouden donderdag zijn opgelost.

Websites banken tijdelijk afgesloten

De banken hebben vandaag diverse websites moeten afsluiten of de toegang ertoe moeten beperken in de bestrijding van de DDoS-aanval. Die beperkingen kunnen zich vanaf nu nog steeds voordoen als dat nodig is. De banken zeggen de aanval “nauwlettend in de gaten te houden." Pinnen en het gebruik van geldautomaten in het land zou zonder problemen moeten kunnen.

Uit het bericht op de site van ING valt op te maken dat het vooral het (mobiele) internetbankieren van deze bank is getroffen. De problemen bij de andere banken zouden vooral relatie hebben met iDeal.

VS: banken massaal offline

In de Verenigde Staten zijn de grote nationale banken in de afgelopen weken al in totaal 249 uur offline geweest door grootschalige DDoS-aanvallen. Volgens tv-zender CNBC gaat het om de grootste en zwaarste aanvallen die ooit op banken zijn geregistreerd.

Volgens analistenbureau Gartner lijken de banken meer op 'warrooms', waar continu de aanvallen worden herleid en afgeslagen. "Het angstaanjagende ervan is dat de aanvallers duidelijk nog niet alle krachten inzetten. De aanvallen kunnen nog een stuk zwaarder", oordeelt Gartner.

Update 22.08: Een van de manieren om de servers van de banken extra te belasten was het herhaaldelijk proberen in te loggen op de websites van de banken door de bots uit het aanvallende botnet, meldt NOS Nieuwsuur op gezag van de NVB.