Verontrustend rapport over de DDoS-aanval. De in 2013 ook bij het grote publiek doorgebroken digitale aanvalsmethode wordt in dit nieuwe jaar handiger en geavanceerder. Na grote aanvallen in 2011 en 2012 nam vorig jaar de intensiviteit van DDoS-aanvallen toe met 20 procent, blijkt uit onderzoek van netwerkleverancier Radware op basis van 300 DDoS-zaken en persoonlijke interviews met 15 beveiligingsexperts.

Hit list groeit...

Wanneer hackers een site willen platleggen, is een van de favoriete methoden de beruchte DDoS-aanval. Maar wat is dit nu eigenlijk precies?

Zij concluderen dat de aanvallen in 2014 geenszins zullen afnemen. Met name organisatie in de financiele- en overheidssector worden dit jaar nog vaker doelwit. Vorig jaar was een reeks DDoS-aanvallen op Nederlandse banken en DigiD landelijk nieuws. Maar de 'hit list' groeit. Meer overheden zijn de klos, terwijl ook BitCoin-exchanges vaker doelwit worden. Verder krijgen ook webhosters en isp's in toenemende mate last van DDoS-aanvallen.

Dat is mogelijk door betere tools waarmee aanvallers sneller terugslaan. Zij passen zich steeds gemakkelijker aan op defensieprotocollen met nieuwe aanvalsmethodes. Door HTTP flood-aanvallen en tools zoals 'Kill 'em All' wordt de migatiecyclus drastisch verkort, tot in sommige gevallen slechts enkele uren.

Het Emergency Response Team van Radware heeft 3 tips voor potentiele doelwitten:
  1. Versnel je mitigatietijd. Organisaties moet zo snel mogelijk een aanval ontdekken en omzeilen.
  2. Zorg dat je alle bestaande aanvalsmethodes kent en kunt pareren.
  3. Zorg voor één persoonlijk aanspreekpunt in je organisatie. Dat mag intern of extern zijn.
Lees verder: 4 manieren om je tegen DDoS te beschermen