Redacteuren van de Wereldomroep (RNW, Radio Nederland Wereldomroep) hebben de DDoS (distributed denial of service) vanmorgen ontdekt. De website van deze publieke omroep liet op dat moment een melding zien dat de site down was vanwege onderhoud. Kort daarna werd onder die melding even de mobiele variant van de RNW-site getoond. Maar inmiddels ligt die website ook plat en de foutmelding op de hoofdsite komt ook niet door. De Wereldomroep-website is geheel offline.

Rusland?

De aanval lijkt te komen vanuit Rusland, melden enkele medewerkers op Twitter. Van daaruit zouden een groot aantal bots een overvloed aan datapakketjes op de website afvuren. Bots zijn meestal pc’s van derden die door malware zijn gekaapt. Het is onbekend wie er achter deze DDoS-aanval zit.

Ook onbekend is of de Wereldomroep de aanval kan afslaan en hoe lang het dan duurt voordat zo’n filter actief is. De Rabobank is net weer bijgekomen van een langdurige DDoS-aanval gisteren op zijn systeem voor internetbankieren. Dat heeft ook iDeal-betalingen door Rabo-klanten onmogelijk gemaakt.

Update:

De DDoS-aanval loopt al sinds gisteravond. Een team van RWN/NPO (Nederlandse Publieke Omroep) werkt er sinds gisteravond aan, tweet een webspecialist van RNW.

Update2:

De aanval vanuit Rusland wordt actief uitgevoerd: het zijn niet slechts bots die op de automatische piloot verkeer afvuren op de website van de Wereldomroep. "Tot nu toe wordt elke truc om het verkeer te beheersen meteen vanuit Rusland gepareerd", tweet de webspecialist in antwoord op Webwereld. Hij geeft aan dat RNW-site offline is gehaald omdat anders de andere NPO-sites plat zouden gaan.