Volgens Thuiswinkel.org heeft de storing in het internetbankieren van de Rabobank zo’n 100.000 transacties gekost. Per uur zouden webwinkels ongeveer 275.000 euro aan inkomsten zijn misgelopen. Thuiswinkel.org schat dat er zo’n 10.000 webwinkels getroffen zijn.

'Banken moet meer doen'

Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org pleit voor een “robuustere infrastructuur” bij banken. Daarnaast wil hij dat Currence, eigenaar van iDeal, webwinkels eerder op de hoogte brengt van dergelijke grote storingen. Webwinkels moesten in de pers vernemen wat er aan de hand was, zegt hij.

“Er kan wel sprake zijn van overmacht, maar dat ontheft de banken niet van de plicht om te zorgen voor robuuste betaalsystemen, waar webwinkels en consumenten op kunnen vertrouwen”, zegt Jongen. Volgens de brancheorganisatie heeft Currence inmiddels toegezegd webwinkels voortaan eerder op de hoogte te brengen bij calamiteiten.

Langdurige DDoS

De betalingsmodule van de Rabobank lag meer dan 24 uur onder vuur van een DDoS-aanval. Daardoor was niet alleen internetbankieren onmogelijk, maar ook het gebruik van iDeal door klanten van de Rabobank.