De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is verantwoordelijk voor het uitbetalen van de studiefinanciering. In een mail aan studenten die zo'n toelage ontvangen riep DUO hen op woensdag tussen 17:00 en 18:00 uur in te loggen op MijnDUO. Dat is het systeem waarmee studenten zelf wijzigingen kunnen aanbrengen. Het informatiesysteem doorstond de test, maar de portalsite ging offline.

Oorzaak onbekend

Volgens woordvoerster Tea Jonkman van DUO was de test van MijnDUO succesvol, maar waarom de site offline ging is haar een raadsel. “Ik dacht dat onze site dat soort aantallen wel aan moest kunnen, en ook wel vaker heeft gehad", laat ze aan Webwereld weten. “Dit hebben we nog niet eerder gezien." DUO gaat nu uitzoeken waarom de website het aantal bezoekers niet aankon.

Het eigenlijke MijnDUO-systeem moest getest worden of het de recent hoger ingestelde capaciteit inderdaad goed aankon. Gisteren, vóór de test, liet Jonkman weten dat de capaciteit is opgehoogd naar 10.000 verzoeken per uur. “Uiteindelijk is het systeem met 9000 verzoeken belast geweest, daarmee was die test succesvol", zegt Jonkman donderdagochtend.

Meer prijzen weggeven

Studenten die hebben meegedaan aan de actie maken kans op een iPod Touch. Vanwege de massale belangstelling zal de dienst extra prijzen weggeven. “Wij gaan nu vijf iPods weggegen. Die verloten we onder de mensen die wel en niet konden inloggen. We hebben ook veel meldingen gehad van mensen die wel wilden, maar niet konden inloggen", zegt Jonkman.