Dat zei Groninger Martijn Gonlag tegen BNR. Bij het aanvallen van websites met de veelgebruikte Low Orbit Ion Cannon (LOIC) DDoS-tool, die Martijn ook gebruikte, wordt eigenlijk altijd automatisch het ip-adres van de aanvaller meegestuurd (pdf). Tijdens vergeldingsacties voor een eerder vorige week opgepakte DDoS'er "Jeroenz0r" richtte Martijn zijn aanvallen op de websites van justitie. Hij bekende dit en hij gaf ook na zijn arrestatie afgelopen zaterdag ook toe de sites van Moneybookers, Visa en Mastercard op de korrel te hebben genomen. Dit omdat die organisaties samenwerking met klokkenluiderssite Wikileaks weigeren.

Tegen BNR zegt de 19-jarige aanvaller dat hij zijn ip-adres bewust heeft meegestuurd. "Ik doe het eigenlijk voor de vrijheid van het internet. Ik ben van mening als iemand de straat op gaat om actie te voeren die ook niet een masker opdoet, en ook uitkomt waar hij voor staat", aldus Martijn in het radioprogramma. Hij wil het naar eigen zeggen graag in het openbaar opnemen voor Wikileaks.

'DDoS'en richt geen schade aan'

Vogens de DDoS'er zijn de acties onschuldig. "Er is geen schade aangericht. Dat zeggen heel veel mensen wel, maar er gaat niks kapot met een DDoS", argumenteert hij. Ondanks dat hij willens en wetens zijn ip-adres meestuurde was hij wel verbaasd dat hij om 5 uur 's middags door de politie van zijn bed werd gelicht. "Ik dacht eerst dat het een grap van mijn vrienden was." Omdat er veel mensen meededen aan de aanval had hij zelf niet verwacht dat hij zou worden gearresteerd.

Het OM wijst er in persberichten op dat een dergelijke DDoS-actie maximaal op 6 jaar kan komen te staan. Volgens Martijn, die afgaat op zijn advocaat en de rechercheurs, zal zijn straf eerder neerkomen op "schoffelen". De acties van Gonlag hebben er in ieder geval niet toe geleid dat "Jeroenz0r" weer op vrije voeten is. De rechter besloot vrijdagmiddag deze 16-jarige DDoS'er de komende twee weken in voorarrest te houden.