De 5 heeft lang dienst gedaan. Eerst als achtergrondartikel op Webwereld, wat naast het reguliere technieuws dan meer inzicht of overzicht kon bieden. Met vijf vragen over een techfenomeen of aan techspelers. Met af en toe een uitstapje om misstanden op een rijtje (van vijf) te zetten.

Begin 2009 is de vragenlijst er geleidelijk uitgegaan, juist om van De 5 meer een prikkelende, stellingnemende rubriek te maken. Op basis van huidige trends vooruitkijkend. En soms flink verkeerd kijkend, blijkt later terugblikkend.

Hobbels voor de iPad

Net zoals ooit Apple's MP3-speler de iPod bij release danig is onderschat, heeft Webwereld het mis gehad wat de langverwachte Apple-tablet betreft. De allereerste iPad kwam begin 2010 uit en had toen nogal wat vermeende tekortkomingen. Die bleken allemaal prima te overkomen. Niet alleen voor de consument maar ook voor de zakelijke gebruiker.

Apple heeft zijn flinke voorsprong met de iTunes App Store alleen maar meer weten uit te bouwen. Het wat hogere prijsniveau voor iPad-apps bleek én prima geaccepteerd te worden én ook wel mee te vallen. De meeste apps voor de iOS-tablet waren helemaal niet zo duur, en de latere invoering van in-app aankopen heeft de instapkosten verder verlaagd. Waar Microsoft eerder developers nog heeft aangespoord om niet voor uitverkoopprijzen te gaan, is de lat steeds lager komen te liggen.

Tegelijkertijd is de opmars van goedkope kloontablets best meegevallen, voor Apple dan. Ook het tegenstribbelen van telco's heeft het succes van de iPad niet tegengehouden. Toegegeven, een iPad met 3G-aansluiting - laat staan daarin een actieve sim-kaart - is een uitzondering. Maar de WiFi-uitvoering van Apple's tablet heeft nogal wat potjes gebroken. Ondertussen heeft het bedrijf van wijlen Steve Jobs zich flink geweerd in de patentoorlog. En weet Apple nog altijd de consument te verleiden zijn of haar portemonnee te trekken.

Vijf hobbels voor de iPad? Eerder onderschattingen, of inschattingsfouten.

Reddingen voor het geplaagde RIM

In een jaar tijd kan er veel gebeuren. In twee jaar tijd nog veel meer. De lange aanloop naar de teloorgang van BlackBerry (geboren als RIM) was begin 2012 al in volle gang. Toch zag Webwereld nog hoop gloren voor het Canadese bedrijf. De pionier schiep ooit de smartphoneverslaving met zijn push-mail. En het had daarnaast nog meer waardevolle zaken in huis.

Alleen wist RIM daar niet goed, niet tijdig en niet sluw genoeg gebruik van te maken. De beurs is weliswaar onderhevig aan de waan van de dag, maar de perceptie bepaalt de realiteit. Terwijl de aandelenkoers van het bedrijf onderuit ging, reageerde het te traag en te aarzelend.

De platformreset door over te stappen op het aangekochte QNX-besturingssysteem heeft te veel tijd gekost. Het loskoppelen van de ooit veelgebruikte Messenger-chatfunctie is te laat doorgevoerd. En toen ook nog slecht uitgevoerd.

Volgens de recent gewipte CEO van BlackBerry zijn tablets maar een voorbijgaand fenomeen: Reddingen voor RIM? Nee, toch niet. Bye bye BB.

De futiliteit van verzet tegen Windows 8

De huidige generatie van Microsofts computerbesturingssysteem is niet de succesvolle samensmelting van pc en tablet die menig marktvorser voorzag. Ondanks vijf factoren die eind 2012 wezen op de zinloosheid van verzet tegen de nieuwe Windows-versie.

Ja, Windows 8 komt automatisch mee op nieuwe pc's en tablets, of de gebruiker dat nieuwe OS met nieuwe GUI nou wil of niet. Maar als hij of zij de nieuwe Windows-versie niet ziet zitten, kan de koop simpelweg niet doorgaan. Enerzijds omdat oudere pc's nog altijd wel voldoen. Anderzijds omdat er met smartphones en tablets een redelijk alternatief bestaat.

Die mobiele apparaten voldoen namelijk (groten)deels aan de computerbehoefte die mensen hebben. En een euro kan maar één keer worden uitgegeven. (Idem dito voor een dollar, yen, enzovoorts.) Dus misschien is de smartphone geen rechtstreekse concurrent voor de pc, maar wel voor het te besteden budget.

De overgang van Windows' desktopomgeving naar de touch-tegeltjes van Metro heeft een parallel met de ooit doorstane omschakeling van de kale commandline van MS-DOS naar het Windows-bureaublad (van versie 3 en later 95, enzovoorts). Terwijl die eerdere overgang is geaccepteerd, is de huidige nog niet bepaald afgerond. Tegelijkertijd lijkt de toenmalige migratie van DOS-programma's naar Windows-programma's nu omgeslagen in één van Windows-programma's naar mobiele apps. Maar dan voor concurrenten iOS en Android, die hun security en cloudintegratie best op orde hebben.

Voortekenen dat Windows 8 geen doorslaand succes zou zijn, waren er al wel. In 2011 al, en in 2012 nogmaals. Dus nog voordat Windows 8 uitkwam. Inmiddels aangekomen bij versie 8.1 is het sentiment nog altijd ... gekleurd:

Is verzet tegen Windows 8 futiel, of is 'The Borg' niet meer de grootmacht? Misschien dat de assimilatie alsnog komt, want de tekenen zijn er nu (toch?).

Struikelblokken voor Chrome OS

Een minder bekende concurrent voor Windows is dat andere besturingssysteem van Google. De internetreus heeft naast smartphone- en tabletplatform Android ook een pc-besturingssysteem: Chrome OS. Ruim voor release al aangekondigd en in de zomer van 2009 niet zo heel veel kans gegeven door deskundologen. Want het OS-met-slechts-een-browser was bedoeld voor de marktminderheid van netbooks, en was beperkt tot de cloud.

Maar de cloud is flink doorgedrongen, gamen gebeurt grootschalig op bijvoorbeeld Facebook en zo zijn er tegenwoordig veel meer computer-activiteiten die prima in een browser kunnen. Dat een gebruiker op Chrome OS geen eigen applicaties kan installeren, is vanuit security-oogpunt alleen maar een voordeel. En dat browserextensies of webapps alleen uit één bron zijn te betrekken, is anno nu juist heel gewoon. Zie de app store van Apple en die van volgers als Google en ook Microsoft.

Laatstgenoemde is in de tech-industrie nog altijd een macht om rekening mee te houden, maar minder dan vroeger. Tel maar eens op hoeveel voorheen trouwe Windows-partners inmiddels ook pc's aanbieden met Chrome OS. Sommige vroege Chromebooks waren 'omgekatte' Windows-laptops, nu komen de OEM's (original equipment manufacturers) meer en meer met speficieke Chromebook-ontwerpen. Qua verkoopcijfers is het alternatieve platform van Google klein, maar er zit een stijgende lijn in en het heeft zeker potentie.

Microsoft is in ieder geval bezorgd: het gaat over op concurrentiekrakende reclames (zoals Apple jarenlang heeft gedaan):


Chrome OS gestruikeld? In het begin misschien, maar het blijft overeind krabbelen om door te gaan.

Afweer tegen Lektober 2012 (en 2014?)

Het is alweer lang geleden dat Webwereld met het geruchtmakende Lektober serieus en structureel actie ondernam tegen onveiligheid op het Nederlandse internet. Oktober 2011 was Lektober. Gaten, lekken en te grabbel liggende gebruikersgegevens zijn keihard opgespoord, geverifieerd, netjes aangemeld en vervolgens geopenbaard.

Ruim vantevoren zijn er genoeg misstanden bespeurd, en is er genoeg advies aangedragen. Veel security-valkuilen zijn namelijk best - en soms zelfs makkelijk - te vermijden. Het mocht echter niet baten. Zelfs de schokgolf veroorzaakt door Lektober zelf heeft niet het gehoopte resultaat opgeleverd. Keihard aanpakken blijft moeilijk en moeizaam. De IT-waarschuwingsdienst van de overheid probeert slagvaardiger te zijn, maar kampt ruim na de actiemaand van eind 2011 nog met genoeg eigen ICT-problemen.

Verder blijft het behelpen met ICT en de ICT-industrie, ook in Nederland. En blijft oude, onveilige technologie nog gewoon in gebruik. Actie blijft hard nodig, ondanks de erkenning alom voor Lektober; tijdens die actiemaand zelf en ook later nog. Dit zijn geen constateringen van eind 2011 of eind 2012. Nee, het uitblijven van Lektober-vaccinaties loopt gewoon door in 2013. En ook dit jaar?

Genoeg learnings, tips en concrete vaccinaties om herhaling van Lektober te voorkomen. Maar terwijl de actie zelf in 2012 en 2013 niet is herhaald, had dat zó gekund. Anno 2014 ook! U bent (weer) gewaarschuwd!