Pc is passé

De pc zit zwaar in de problemen. Qua verkoop, qua toekomstperspectief. Maar het aloude apparaat zal heus niet ineens verdwijnen, hoor. Noch in desktopvorm, noch in laptopgedaante. En de verkochte aantallen blijven best groot. Maar ze blijven achter bij de aantallen verkochte smartphones, tablets, maxi-phones (phablets) en mini-tablets. De pc krijgt klappen.

Dus kan de pc nauwelijks meer rekenen op zakelijk gezien nuttige zaken als groei en winst. Wél te verwachten zijn enorme consolidatieslagen onder de leveranciers, beursexits zoals Dell afgelopen jaar al heeft gepleegd, en vluchtpogingen naar experimentele convertibles en alternatieve OS-platformen. Of die de neergang weten te remmen of de ondergang weten af te wenden, is nog de vraag.

Zelfs de vaak tegendraads-goede verkoop van Macs is aangetast door tablets, zoals de iPads van Apple zelf. Nadat dat eerste exemplaar van de huidige soort touch-tablets veel eerder al de goedkope netbooks had genekt. Google heeft de bedreiging/kansen tijdig ingezien én daarnaar gehandeld met Android. Microsoft is wat later gekomen met zijn reactie, en

De Mac-verkoop is de pc-verkoop lange tijd flink voor gebleven, maar zit nu ook in het slop:

Bron: Computerworld.com, data van Apple en IDC.

Profetisch dus: 5 mobiele nagels aan de pc-doodskist.

Wind mee voor Samsung

Samsung geniet tegenwoordig goede naamsbekendheid, en goede verkopen. Zowel in Nederland als elders, bijvoorbeeld in Apple's thuismarkt de Verenigde Staten. Mede dankzij Apple, zo hebben wijlen Steve Jobs en later ook een Amerikaanse jury gesteld. De na-aperij of inspiratie is uitvoerig belicht in diverse rechtszaken die de twee bedrijven over de hele wereld tegen elkaar hebben gevoerd. Waarbij er ook mosterd weer elders is gehaald en er genoeg jij-bakken zijn gepleegd.

Ondanks enkele verliezen, en forste boetes, heeft dit alles Samsung niet bepaald windeieren gelegd. Weliswaar staart Apple's productnaam 'iPad' inmiddels voor veel consumenten gelijk aan de categorie 'tablet', net zoals jaren terug al is gebeurd met het Bayer-merk 'aspirine'. Toch heeft Samsung zich met zijn iPhone-achtige Android-smartphones en zijn iPad-achtige Android-tablets weten op te werken in de wereld.

Het wekt dan ook geen verbazing dat het Zuid-Koreaanse concern anno nu goede naamsbekendheid geniet. Voor zichzelf en voor enkele van zijn eigen merknamen op smartphone- en tabletgebied. Daarbij scoort Samsung ook op het gebied waar Apple juist zo bekend om is: innovatie. Verder geven Nederlanders en ook Amerikanen hoge waardering aan de Apple-concurrent: Samsung wordt vaak onmisbaar geacht, meer nog dan het bedrijf van Steve Jobs.

Zijn de overeenkomsten/verschillen duidelijk? Apple versus Samsung, in ieder geval allebei goed bekend:

Profetisch dus: 5 windvlagen in de zeilen van Samsung.

De visie van profeet Jobs

Webwerelds De 5 is vaak profetisch gebleken, maar weet - net als Samsung - waar het de mosterd moet halen. Onder meer bij een visionair als Steve Jobs, mede-grondlegger van Apple en later de teruggekeerde redder van dat bedrijf. Niet dat die topman het altijd bij het rechte eind had, of altijd in zijn recht stond. Naast grote hits heeft de eind 2011 overleden topman ook flinke missers gemaakt. (Net als De 5 overigens.)

Jarenlang was het gemis van Adobe Flash op de iPhone en later ook de iPad een fors kritiekpunt, zo niet een afkraakpunt. Een gemis waar de concurrentie van Google (met Android) en Microsoft (met Windows) maar al te graag op wezen, want zij boden Flash wél. Boden, in de verleden tijd dus. Want gaandeweg blijkt Jobs gelijk te hebben gehad én gekregen, ook van zijn concurrenten en zelfs van Adobe zelf.

Hetzelfde geldt voor de eerst bekritiseerde en vervolgens geïmiteerde aanpak van de platformgebonden app store, waarbij de platformmaker een percentage van de app-omzet opstrijkt. Gekoppeld aan de verplichte afdracht voor app-developers is er de verplichte winkelnering voor consumenten. Tenzij die hun apparaat jailbreaken, of rooten.

En terwijl de verwachting al jaren is dat webapps het stokje overnemen van reguliere apps, is dat in de praktijk nog maar weinig het geval. Hoewel webapps in sommige gevallen wel een goede back-up zijn, of tweede keus bij gebrek aan apps. Tot slot heeft en krijgt wijlen Steve Jobs ook gelijk met zijn koppeling van software aan hardware, stammend uit de Mac-oertijd. Geen kloonhardware van derden met de eigen software erop. Eigen hardware eerst. Een aanpak die Microsoft jaren terug al erkende en een kant die het nu ook opgaat.

De veeleisende topman die vaak gelijk had en ook vaak zijn gelijk háálde:

Profetisch dus: 5 keer het gelijk van Steve Jobs.

De cloud is niet zaligmakend

Begin 2009 woedde de cloudkoorts hevig. Wie toen niet overtuigd was van de vele voordelen van cloud computing was ongetwijfeld een Neanderthaler. Of een profetische criticus. In de jaren sinds die cloud-oertijd hebben diverse storingen met netwerken, instellingen en leveranciers de sombere voorspellingen van Webwereld bevestigd. Oh, en ook storingen door gekluns van klanten zelf.

Naast fouten van cloudgebruikende bedrijven spelen ook blikseminslagen, schrikkeljaren en beheerdersfouten een rol in het ondermijnen van de cloud. Terwijl die vorm van IT-inzet naar buiten toe simplificatie belooft, is het naar binnen toe alleen maar complexer geworden. En hoe groter de complexiteit, hoe groter de kans op fouten. Een cloud-storing kan zelfs een regulier stuk software nekken.

Genoeg redenen om de cloud niet blind te omarmen, ook begin 2012 nog. Toen waren trouwens de spionagepraktijken van de NSA niet eens aan het licht gekomen en meegewogen in de cloud-kritiek.

Profetisch dus: 5 redenen om de cloud te vermijden.

Naïviteit over NSA-internettaps

Over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gesproken. De vele onthullingen dankzij voormalig NSA-systeembeheerder Edward Snowden houden nog wel een tijdje aan. Terwijl de eerste onthulling in juni 2013 is gedaan, en er sindsdien de ene na de andere informatiebom is gebarsten. Toch is tot op heden nog maar het puntje van de ijsberg aan het licht gekomen.

De hoofdredacteur van de Britse krant The Guardian zei begin december nog dat er toen slechts zo'n 1 procent van de berg Snowden-documenten was onthuld. Toch hebben de vele en uiteenlopende openbaarmakingen van vergaande spionagepraktijken voor veel ophef gezorgd. Ophef die voor een flink deel neerkomt op naïviteit, waagde Webwereld begin augustus al aan lezers voor te houden.

Want technisch revolutionair zijn veel van de NSA-aftappraktijken niet. En supergeheim eigenlijk ook niet. Big Data, cloud, personalisatie, gerichte tracking (middels onder meer cookies), en nog veel meer surveillance- en analysemogelijkheden zijn in de praktijk al dagelijkse kost.

Dagelijkse kost voor IT-leveranciers, voor gewone bedrijven en voor brave burgers annex reguliere consumenten. Bovendien is het doel van een inlichtingendienst het vergaren van inlichtingen, waarbij internet zoals allang bekend ook nationale grenzen overschrijdt. Weliswaar hoort dat vergaren te gebeuren binnen wettelijke kaders, waar dan goed overheidstoezicht op dient te zijn.

Niets lijkt veilig voor de lange arm der geheim agent van de VS. Zelfs pc's die waakzaam offline worden gehouden, kunnen niet ontkomen. Klinkt wel heel spooky, maar er zijn ook middelen voor de gewone mens om dit te kunnen doen. Profetisch dus: 5 oogkleppen voor NSA-internettaps.