Maar is het voor de "gewone mens" ook verstandig om webcams op de laptop of PC af te dekken? Wie kan er toegang krijgen tot een IP Wifi camera en hoe beveilig je de camera tegen pottenkijkers? Laten we de werking van IP Wifi camera's eens wat nader onder de loep nemen, we bekijken wat een privacy shutter is en welke voordelen dit pientere luikje biedt.

Wat is een IP Wifi camera?

Een IP Wifi camera is een camera die draadloos werkt op basis van een Wifi verbinding. Dit wordt in praktijk vaak gebruikt voor beveiliging in huis of op kantoor. Met de opkomst van huisautomatisering en domotica is er ook veel behoefte aan monitoring, zo kun je iedere ruimte in de gaten houden vanaf elke locatie ter wereld. Je kunt op vakantie zien of jouw ouders de plantjes regelmatig water geven, je kunt ook zien wanneer de kinderen thuiskomen van school. Je kunt de beelden van deze IP Wifi camera terugkijken in een speciale app op je smartphone of via de browser van de computer. Zolang je beschikt over een internetverbinding kun je de beelden bekijken. Deze informatie wordt online opgeslagen en is gekoppeld aan een uniek IP adres.

Wat is een Privacy Shutter?

In theorie is het IP adres van de camera beveiligd, om toegang te krijgen tot de beelden zul je eerst moeten inloggen. Maar alle data die draadloos wordt doorgestuurd is tot op zekere hoogte kwetsbaar. Naast risico's op het gebied van technologie zoals hackers en phishing methodes, spelen gebruikers ook een belangrijke rol in het bewaken van de privacy. Wordt het dan tijd voor een stukje tape op de lens van de camera? Nee, dat hoeft niet, met een IP Wifi camera die voorzien is van een privacy shutter zoals de Somfy One weet je zeker dat niemand meer mee kan kijken, en dat er geen beelden worden opgenomen zonder jouw toestemming. Deze privacy shutter is een klepje die op commando voor de lens zal schuiven en daarmee geen beelden meer kan registreren.

UIT is niet altijd helemaal UIT

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig apparaten die echt uit staan, meestal staan ze in slaapstand of op stand-by. Dat is in vele gevallen handig, zo kun je apparaten op afstand inschakelen zonder een knop in te drukken. De keerzijde van de munt is het gebrek aan controle over de apparaten. Hoe weet je dat een camera niet beelden opneemt terwijl jij lekker op de bank ligt te relaxen? Jouw "Netflix & Chill" sessies hoeven niet op het internet te komen. Omdat de stekker uit het stopcontact trekken niet echt een praktische oplossing is, kun je met een privacy shutter toch met een gerust gevoel in de kamer stappen wanneer je thuis bent, en geen behoefte hebt aan 24/7 monitoring.

Bediening vanaf een App

Je kunt de privacy shutter activeren via de app waarmee je de IP Wifi camera bestuurt. Omdat het een fysiek klepje betreft kun je ook duidelijk zien dat de camera gesloten is. Bij een webcam moet je maar geloven dat de camera ook daadwerkelijk uitgeschakeld staat, vandaar ook dat stukje tape over het oog van de camera. Omdat je de privacy shutter op afstand kunt bedienen hoef je niet in huis te zijn om hier gebruik van te maken. Je kunt de privacy shutter zo instellen dat het klepje automatisch sluit wanneer je thuis komt, zo heb je er geen omkijken meer naar!

Tips voor veilig wonen in een Smart Home

Hier zijn nog enkele tips om wonen in een Smart Home nog veiliger te maken:

  • Stap over op slimme rookmelders die ook een alarm op jouw smartphone laten horen.
  • Met bewegingsmelders kun je de IP Wifi camera automatisch laten opnemen wanneer er beweging geregistreerd wordt.
  • Laat gordijnen automatisch sluiten met een lichtsensor, dat werkt beter dan op een tijdklok.
  • Ook de verlichting in huis kan automatisch inschakelen wanneer het donker wordt, ook als er bewolking overdag is.
  • Een slimme woning zal altijd bewoond lijken, wat inbrekers ontmoedigt en de woning veiliger maakt.
  • Kijk mee met ouders of grootouders die hulpbehoevend zijn zonder hun privacy te schenden met domotica.

Naast verhoogd wooncomfort is de verhoogde veiligheid een groot voordeel van huisautomatisering. Maak gebruik van alle mogelijkheden die slimme apparaten te bieden hebben.