Een journaliste van CBS heeft een boek geschreven over hoe de Amerikaanse overheid haar technische apparatuur overnam en haar het leven zuur maakte. Als bewijs maakte ze zelfs een video waarin ze liet zien hoe haar pc werd gemanipuleerd (zie hieronder). Ze haalde met zowel de video als haar boek de hoon van beveiligingsexperts op de hals, die geen bewijs zagen van hackers, maar wel van een pijnlijke serie PEBCAK'jes.

In de video is te zien hoe de journaliste aan het tikken is op haar iMac en vervolgens de tekst wordt verwijderd, zonder dat ze iets doet. Volgens haar was dat bewijs van een kwaadaardige aanwezigheid in het systeem. Een onderzoeksorgaan van het ministerie van Justitie verklaart nu dat de beruchte hack een kwestie was van een vastzittende backspace-knop.

Piepende computer

Een forensische onderzoeker (van de overheid, dat wel) heeft onder meer logs bekeken van het systeem en concludeert dat er geen sprake was van bemoeienis van buiten. Timothy B. Lee van Vox stelde eerder al dat ook de voorbeelden uit het boek van de journaliste niet zozeer op hackers duiden, maar op een gebrek aan technische kennis.

Ze beschrijft onder meer dat haar computer luid piepte bij het starten - ook eerder een gevolg van een door stof en vuil 'vastzittende' toets dan een hack - en het haperen van haar digitale televisie zag ze als bewijs dat onverlaten zich een weg baanden in haar netwerk. Verder was er een mysterieus kabeltje op haar laptop aangesloten, wat het werk moet zijn geweest van spionnen die gegevens wilden exfiltreren.

De befaamde video van het incident met de verdwijnende tekst (die overigens onderhevig is aan het Vertical Video Syndrome) via Politico