Een aantal Europese landen broeden al een enige tijd op eigen clouddiensten, vanwege de problemen met de Amerikaanse Patriot Act. Deze ontwikkeling is in een stroomversnelling door de gestage stroom aan NSA-onthullingen sinds juni.

Ook Swisscom, waarin de Zwitserse overheid nog steeds een meerderheidsaandeel heeft, wil meeliften met deze groeimarkt. Andreas Koenig, directeur van de ICT-afdeling van Swisscom, stelt weliswaar tegenover Reuters dat de clouddienst losstaat van het NSA-spionagenieuws, maar het bedrijf profileert zich wel expliciet als veilig voor buitenlandse meegluurders.

Doet datalocatie er nog toe?

Zwitserland heeft strenge wetten omtrent privacy en databescherming, die mede het wereldberoemde (maar onlangs steeds verder uitgeklede) bankgeheim mogelijk maken. Uiteraard zal Swisscom wel voldoen aan een geldige vorderingen van het openbaar ministerie.

Daarnaast lijkt de locatie van de opslag van steeds minder betekenis, nu blijkt dat geheime diensten als de NSA en GCHQ op grote schaal data aftappen van glasvezelkabels, onder codenamen als Tempora en Muscular.

Kroes: EU moet cloudvoortrekker zijn

Analisten voorspellen al sinds de eerste Snowden-onthullingen dat de Amerikaanse cloudsector miljarden zal mislopen. Eurocommisaris Neelie Kroes hamert erop dat Europa zijn eigen broek moet ophouden op cloudgebied. Maar harde cijfers over hoeveel klanten daadwerkelijk weglopen bij Amerikaanse providers als Amazon, Google, IBM en Microsoft ontbreken nog.