Duitse banken bevestigden dinsdag dat chipsoftware die ze gebruiken op tientallen miljoenen giro- en creditcards het jaar 2010 niet goed herkent. Hierdoor kunnen kaarthouders problemen ondervinden bij het opnemen van geld of het doen van betalingen, schrijft de Duitse ict-nieuwssite Heise.

De chipsoftware is de boosdoener, aldus Heise. Het duurt volgens de banken nog dagen voordat de fout is verholpen. De banken raden klanten aan altijd voldoende contant geld op zak te hebben, zodat ze indien nodig contact kunnen afrekenen.

Fout in chipsoftware

Tussen de 20 en 45 miljoen girokaarten en tussen 3,5 en 8 miljoen creditcards hebben last van het 'jaar 2010-probleem'. De problemen doet zich vooral voor bij betaalterminals die gebruikmaken van software die een nieuwe ZKA-beveiligingsstandaard ondersteunt.

De getroffen pasjes hebben een chip met het SECCOS-5-systeem. Door een programmeerfout bij de verwerking van de datum weigert de kaart bepaalde commando's van de betaalautomaat. Een verzoek tot authorisatie van een transactie levert een foutcode op. De EMV-transactie wordt daardoor afgebroken, schrijft Heise.

Millenniumbug

Het probleem doet denken aan de millenniumbug van tien jaar geleden bij de overgang van 1999 naar 2000. Toen moest software ook massaal worden aangepast om te voorkomen dat computers het nieuwe jaar niet zouden herkennen.

De millenniumbug leidde tot een grote mediahype. Volgens onderzoeksbureau IDC besteedden Nederlandse bedrijven destijds twee tot vier miljard gulden te veel aan het oplossen van het y2k-probleem.

Het Duitse betaalsysteem is niet de enige systeem dat last heeft van de decenniumbug. Ook een aantal mobieltjes van LG en HTC, Plam's WebOS, en de software van SAP en Symantec hadden problemen met het nieuwe decennium. En mailfilteraar SpamAssassin zag alle mails van na de jaarwisseling aan voor spam.