Gebruikers van Windows Azure klaagden vrijdagavond over het verlopen van de geldigheid van een ssl-certificaat dat Microsoft gebruikt voor Azure Storage. Hierdoor gingen volgens meerdere bedrijven apps die verwijzen naar bestanden in de Microsoft-cloud met https-adressen urenlang offline. Het ssl-certificaat verliep op 22 februari. Dit is later door Microsoft bevestigd.

De storing was in de loop van zaterdagochtend pas opgelost, meldde Microsoft via zijn Windows Azure Service Dashboard. "We hebben het ssl-certificaat ververst en hebben weer 99 procent beschikbaarheid in alle regio's."

Recente SQL-storing

Microsoft noemde de storing geen totale uitval; het gaat om een zogeheten 'service degradatie'. Http-verbindingen met Windows Azure zouden nog wel hebben gewerkt. De ssl-fout veroorzaakte volgens ZDNet ook problemen met de Xbox Live-dienst op de Xbox 360, zoals toegang tot opgeslagen spellen en data in de cloud.

Eerder deze maand was er ook een storing met Azure toen de zogeheten SQL Reporting-service haperde in de Oost-Amerikaanse sub-regio van de Microsoft-cloud. SQL Reporting geeft Azure-klanten de mogelijkheid rapporten bij te houden en in te zien over hoe hun diverse servers en services functioneren.

Zelfde fout als vorig jaar

Bijna een jaar geleden ging Windows Azure ook al down door een vergelijkbare oorzaak. De storing op schrikkeldag 29 februari was ook te wijten aan een foutief ssl-certifcaat.

Er zijn nog meer storingen geweest in de Microsoft-cloud door fouten van medewerkers van de softwaregigant. In juli 2012 lag Azure in West-Europa enige tijd plat vanwege een verkeerd geconfigureerd netwerkapparaat. In september 2011 zorgde een fout van een medewerker in een configuratiebestand ervoor dat het Domain Name System van Azure verstoord raakte.

UPDATE 13:00 Volgens Microsoft is de storing opgelost.