Hackerscongres Defcon vraagt voor het eerst in 21 jaar functionarissen van Amerikaanse overheidsorganisaties zoals de FBI en de NSA om thuis te blijven. Defcon- en Black Hat-oprichter en bekende hacker Jeff Moss meldt op de site van het hackercongres dat overheidsfunctionarissen dit jaar beter weg te blijven.

NSA borrelt met hackers

In het verleden hield bijvoorbeeld de NSA acte de présence op Defcon. Vorig jaar sprak NSA-generaal Keith Alexander nog op Defcon, waar hij vertelde dat de NSA geen dossiers aanlegt van Amerikanen. Ex-NSA’er William Binney beschuldigde hem later van het spelen van een woordspelletje, omdat de NSA wel grootschalig af zou tappen.

Sinds de recente onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden over het massale afluisterprogramma, is de relatie tussen de overheid en de hackergemeenschap enigszins bekoeld. Bovendien geeft het bestaan van PRISM aan dat er wel degelijk getapt wordt op grote schaal en dat Alexander dus vorig jaar heeft gelogen op Defcon.

Defcon vraagt time-out

“Recente onthullingen hebben velen in de hackergemeenschap een oncomfortabel gevoel gegeven over de relatie met de overheid als het gaat om netwerken en delen van informatie met overheidsfunctionarissen”, schrijft Jeff Moss in een blogpost op de site. “Daarom denk ik dat het voor ons allemaal het beste is als de overheid een time-out neemt en dit jaar niet op Defcon aanwezig is.”

Organisator Jeff Moss, ook bekend als hacker The Dark Tangent, is geen onbekende binnen het overheidswezen. Hij is een jaar lang adviseur van president Obama over cyberzaken geweest en is securityhoofd bij internetbeheerder ICANN. Hij zou ook in de race zijn voor een hoge positie bij het ministerie van Homeland Security dat op zoek is naar een nieuw hoofd van cybersecurity.

Cybergeneraal Keith Alexander staat overigens wel op de rol voor een toespraak op congres Black Hat 2013 dat eind deze maand van start gaat.