De nieuwe tak van de Amerikaanse strijdkrachten moest volgens de oorspronkelijke planning vandaag operationeel worden. Het voornaamste struikelblok is het vinden van gekwalificeerd personeel. Defensie ontdekt dat het moeilijk is experts te vinden die Amerikaanse ict-infrastructuur kunnen beschermen en die systemen van andere landen en groepen kunnen infiltreren.

Generaals zonder leger

Generaal Keith Alexander heeft het Amerikaanse Congres deze week verteld dat het leiderschap (de hoofdstaf) wel geïnstalleerd is, maar dat er "uitdagingen waren in het binnenbrengen van mensen voor de rest van de organisatie". Dit meldt onder meer SecurityWeek. De in mei dit jaar benoemde cybergeneraal, tevens hoofd van inlichtingendienst NSA (National Security Association), heeft dus legeraanvoerders maar geen leger.

Er is nog een bijkomend struikelblok: het is de betrokken partijen nog onduidelijk wat 'volledig operationeel' inhoudt voor het cyberleger. "Dat is een goede vraag", reageert een Pentagon-woordvoerder tegenover de onafhankelijke Defensie-nieuwssite Stars and Stripes. Vrijdag 1 oktober moest de vijfde tak van de Amerikaanse strijdkrachten 'volledig operationeel' zijn. Die deadline is in juni vorig jaar gesteld toen Defensie-minister Robert Gates het nieuwe strijdkrachtonderdeel aankondigde.

Tienduizenden cybersoldaten

Het probleem met 'operationeel' schuilt mede in de opzet voor Cyber Command. In theorie moet het de diverse digitale afdelingen van de verschillende bestaande strijdkrachten verenigen. Er zou een staf van zo'n duizend man nodig zijn voor het vormen van een 'flexibele federatie' van de tienduizenden huidige cybersoldaten. En die klus kan enkele jaren in beslag nemen, zeggen woordvoerders.

De vier reguliere Amerikaanse strijdkrachtonderdelen hebben namelijk elk al groepen die zich bezighouden met cyberwar. Zo gaat de Amerikaanse luchtmacht er prat op 30.000 man te hebben toegewezen aan cybertaken. Dat omvat echter, eigenlijk voor het merendeel, reeds bestaande communicatiemensen en elektronica-ingenieurs, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.