Dat heeft Microsoft bevestigd. Hoe de broncode is uitgelekt, kon Microsoft niet zeggen. Het softwarebedrijf stelt een onderzoek in. Volgens mensen die de code hebben gedownload, gaat het om een bestand van 200 MB dat na het uitpakken 600 MB groot is. "Dat is veel minder dan de 6 of 10 GB waaruit het besturingssysteem volgens Microsoft bestaat", aldus beveiligingsdeskundige Thor Larholm tegenover de IDG News Service. De gevolgen van het uitlekken van de broncode van de besturingssystemen kunnen verstrekkend zijn. "Als ik een belegger was, zou ik onmiddellijk put-opties op het aandeel Microsoft kopen", aldus een bezoeker van de discussiesite Slashdot. Behalve financiële gevolgen kan het uitlekken van delen van de broncode ook leiden tot beveiligingsproblemen. Voor hackers wordt het door de beschikbaarheid van code wellicht eenvoudiger om gaten in de software van Microsoft te ontdekken. Voor de officiële bevestiging van het uitlekken van de broncode had Microsoft echter al laten weten geen grote veiligheidsproblemen te voorzien. "Als een klein deel van de broncode van Windows beschikbaar is, is dat meer een kwestie van intellectueel eigendom dan van veiligheid", aldus het softwarebedrijf. Het uitlekken van de broncode is hoe dan ook een tegenslag voor Microsoft dat eerder deze week al in het nieuws kwam door een patch (reparatiesoftware) voor een ernstig lek in Windows.

Schokkend

De eerste berichten over het uitlekken van de broncode doken aan het eind van donderdagavond op. "Schokkend en mogelijk verwoestend nieuws", luidt het oordeel van Neowin, de site die het bericht als eerste naar buiten brengt. Microsoft houdt zich aanvankelijk op de vlakte. "Het gerucht over de beschikbaarheid van de broncode van Microsoft is gebaseerd op de speculaties van een individu die een klein deel van de ongeïdentificeerde code heeft gezien en dacht dat het op de broncode van Windows leek", aldus een woordvoerster van Microsoft. Wel kondigt het softwarebedrijf meteen een onderzoek aan. Beveiligingsdeskundige Dragos Ruiu komt sneller met een oordeel over de inhoud van de op internet verspreide bestanden. "Het lijkt echt", verklaart hij tegenover CNet. Wel wijst hij erop dat het moet gaan om een deel van de broncode en niet de complete broncode. "Het zijn maar wat brokken van het besturingssysteem." Joe Wilcox, een analist van Jupiter Research, kan zich dan nog maar moeilijk voorstellen dat er inderdaad broncode is gelekt. Hij noemt dat tegenover de IDG News Service `erg onwaarschijnlijk'. "Maar als er broncode van één van beide besturingssystemen op internet opduikt, is dat dramatisch voor Microsoft."

Hoax

Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje over internet. Op Tweakers.net en Slashdot wordt al meteen druk gediscussieerd over de uitgelekte broncode. "Wat ik gezien heb, ziet er authentiek uit", aldus een van de deelnemers aan de discussie op Tweakers.net. "De kans dat het een zeer geslaagde hoax is, is ook niet onwaarschijnlijk", zo houdt een ander nog een slag om de arm. "Als dit een grap is, heeft iemand heel veel tijd besteed aan een vervalsing", stelt iemand echter vast op Slashdot. Op hetzelfde Slashdot stelt een van de bezoekers dat het er een keer van moest komen dat de broncode zou uitlekken. Hij wijst daarbij op de lijst van instanties die toegang hebben tot de broncode. Overheden en universiteiten kunnen de broncode inzien op voorwaarde dat ze de code niet verspreiden. Dit artikel is in de loop van vrijdagochtend aangepast.