Een knap staaltje overheidspropaganda die even onderuit geschoffeld wordt. Vorige week kwam een stevige hack op de netwerken en systemen van Office of Personnel Management (OPM), de Amerikaanse HR-dienst voor federale ambtenaren, aan het licht. De zeer gevoelige privédossiers van zeker 4 miljoen overheidsmedewerkers bleken gestolen, volgens OPM dankzij een "agressieve poging" om haar cyberveiligheid op orde te brengen.

Geslaagde productpresentatie

Maar dat blijkt klinkklare onzin. De datadiefstal is namelijk onverwachts aan het licht gekomen nadat CyTech Services, een security-bedrijf uit de staat Virginia, afgelopen april een productdemonstratie gaf bij OPM. Het bedrijf levert een forensisch platform voor netwerkscans en liet die ter plekke los op de systemen van de federale HR-dienst, schrijft The Wall Street Journal.

Met groot succes, de diagnostische controle bracht direct malware aan het licht die al zeker een jaar ingebakken zat op het netwerk. Onze tip: direct even een factuur schrijven. Ondertussen zijn de Amerikaanse veiligheidsdiensten op de hack gesprongen, zij vermoeden dat die werk is van Chinese staatshackers. Al blijft onduidelijk tot welke data de aanvallers precies toegang hadden.

Angst is groot

De angst bij politici is inmiddels groot dat door de hack alle persoonsgegevens van (oud-)werknemers is gestolen, inclusief Burgerservicenummers, militaire- en veteranendossiers, adressen, sekse, geboortedatum, functie- en salarisoverzicht, ziektekosten- en levensverzekeringen en pensioeninformatie.