Het knappen van 'The Falcon cable' een kabel die in het bezit is van een bedrijf dat ook eigenaar is van een andere beschadigde kabel,heeft geleid tot een kritieke 'telecom breakdown' in het Midden Oosten, volgens een woordvoerder in het getroffen gebied. De oorzaak van de kabelbreuk is nog altijd niet bekend, maar een reparatieschip is onderweg om de kabel te repareren, liet eigenaar Flag weten tegenover de BBC.

Kritieke situatie

De meest recente breuk kwam bovenop een andere kabelbreuk die het internetverkeer in Egypte, het Midden-Oosten en India verstoorde. Volgens Omar Sultan, hoofd van internetprovider DU in Dubai leverde dat heel wat ongemakken op: "De situatie is behoorlijk kritiek en levert veel vertragingen en verstopping op de lijn op."

Verstoring

De kabelbreuk van afgelopen woensdag zorgde al voor een verstoring van 70 procent op het nationale internet netwerk in Egypte, terwijl Indië te maken kreeg met een verstoring van 60 procent. Flag Telecom liet weten dat een reparatieschip onderweg was en waarschijnlijk op 5 februari zou arriveren. Verwacht wordt dat de herstelwerkzaamheden minstens een week gaan duren. Een ander reparatieschip, dat onderweg is om de tweede breuk te repareren, wordt in de aankomende dagen op haar eindbestemming verwacht.

75 procent minder capaciteit

Het knappen van beide kabels houdt in dat er nog maar één kabel is die Europa verbindt aan het Midden-Oosten, via Egypte. Daardoor is de capaciteit van de verbinding tussen Indië en Europa met 75 procent teruggebracht. Om dit capaciteitsprobleem te compenseren hebben providers binnen Egypte en het Midden-Oosten het verkeer omgeleid via Zuidoost Azië en de Stille en Atlantische Oceaan.

Anker

Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is wat de laatste breuk veroorzaakt heeft, gaat men ervan uit dat de kabel is doorgesneden door het anker van een schip. Internetproviders in Egypte en Indië verwachten binnen twee of drie dagen weer op 80 procent van het oude snelheidsniveau te zitten. Het kan echte nog wel een dag of tien duren voordat verbinding volledig is hersteld.