De opmerkelijke computerfraudezaak rond de Vietnamese student Lee Vu (24) schrijft een nieuw hoofdstuk. Vu wordt door de Amerikaanse autoriteiten verdacht van het plegen van grootschalige computerfraude, waarbij via phishing een bedrag van honderdduizenden euro’s is gestolen.

Zijn uitlevering door Nederland blijft gewenst, maar is vanmorgen – voorlopig – voorkomen in een kort geding bij de Haagse rechtbank. Vu mag in ieder geval het huidige schooljaar 2013/2014 aan de Saxion Hogeschool in Deventer afronden.

Vu vertrouwde dader zijn pc toe

Vu’s advocaat Bart Stapert spreekt van een zorgvuldige en juiste afweging door Justitie, die de spoedige uitlevering voorkomt. “Ik ben bijzonder verheugd met deze uitspraak waardoor Vu zijn studie kan afmaken. Hij lijkt iemand te zijn die het slachtoffer is geworden van te veel vertrouwen”, aldus Stapert in een eerste reactie aan Webwereld.

Wat heet. Een oud-huisgenoot en ‘vriend’ is volgens Stapert verantwoordelijk voor het hacken van zijn pc. Dit nadat Vu de huisgenoot had gevraagd te helpen bij handelingen op zijn pc. Daarbij zijn achter de rug om van de 24-jarige student onder zijn naam en IP-adres phishingmails verzonden. Totale schade: circa 800.000 euro.

Een bedrag dat de dader vlak voor zijn vertrek in 2010 richting thuisland Vietnam, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Amerika, naar zijn moeder stuurde. De Vietnamese politie heeft inmiddels wel een bekentenis van hem en deze is vanochtend ook aangehaald tijdens het kort geding.

Nog een slachtoffer?

Voor de Amerikanen blijft Vu echter een verdachte. Dit vanwege de directe link tussen de phishingmails, zijn IP-adres en zijn fysieke adres. Vu had zelfs al een gesprek met Nederlandse en Amerikaanse politieagenten. Stapert: “Het is een moeilijke zaak voor de Amerikanen vanwege de rechtstreekse koppeling met zijn huisadres. Ik snap dat zij Vu in ieder geval nog als verdachte beschouwen.”

Hoe nu verder? Volgens Stapert is er een kans dat Vu ook volgend jaar niet uitgeleverd wordt. “Naar aanleiding van de publiciteit die deze zaak heeft gekregen heeft er nog iemand zich bij mij gemeld die zegt slachtoffer te zijn geweest van deze persoon. Ik overweeg nu om namens hem en meneer Vu aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Via hun onderzoek wordt hopelijk Vu’s onschuld bewezen en wordt de uitlevering ongedaan verklaard. Waarbij ik zelf denk: follow the money.”