De 24-jarige Lee Vu kan voorlopig nog even doorstuderen aan de Saxion Hogeschool in Deventer. De onder digitaal toezicht staande student dreigde direct opgesloten te worden, door een verzoek vanuit de Verenigde Staten, dat hem als vluchtgevaarlijk beschouwd.

Voor de Amerikaanse Justitie is hij een verdachte in de grootschalige phishingzaak waarbij in totaal 788.000 euro is buitgemaakt. Vu draagt een elektronische enkelband nadat een eerder uitleveringsverzoek in een kort geding bij de Haagse rechtbank werd geweigerd.

Student claimt onschuld

De student beweert vanaf dag één dat hij onschuldig is, en slachtoffer is geworden van een hackende huisgenoot. Die is inmiddels gevlucht naar Vietnam - dat geen uitleveringsverdrag heeft met Amerika - en heeft volgens Vu's advocaat Stapert zijn daad zelfs bekend.

Het gerechtshof in Leeuwarden moest beslissen of Vu per direct wordt opgesloten, maar stelt zijn beslissing bij nader inzien uit tot 4 februari, bericht RTV Oost. Dan doet het Hof in Den Haag uitspraak over zijn eventuele uitlevering aan de Verenigde Staten.