Dexter blijkt een bijzonder succesvolle manier om bankrekeningen te plunderen. De malware richt zich specifiek op Point-of-Sale-systemen (PoS) in bedrijven zoals hotels, restaurants en winkels en dook eind vorig jaar op in 40 landen, waaronder Nederland. Nu wordt duidelijk dat fastfoodketens in Zuid-Afrika aan de lopende band geslachtofferd zijn. Met de gestolen creditcardgegevens kunnen cybercriminelen creditcards klonen en er betalingen mee verrichten.

Volgens de Zuid-Afrikaanse betalingsverwerker PASA gaat het om honderdduizenden klanten die zijn geraakt. “Er is geen enkele bank die niet is geraakt. De eerste stijging van fraudegevallen dateren van begin dit jaar”, bevestigt PASA-CEO Walter Volker tegenover Bloomberg.

Bij de ontdekking van Dexter kwam 5 procent van de aangevallen PoS-systemen uit Nederland. Zuid-Afrika stond destijds nog op 4 procent.

Klik voor groot via: beveiligingsbedrijf Seculert

De autoriteiten traceren de fraude terug naar Europa, maar gecompromitteerde creditcards zijn ook al gebruikt in de VS. Volker: “Deze mensen zijn slim genoeg in het wissen van hun sporen door het gebruik van meerdere service providers.”

De gezamenlijke banken in Zuid-Afrika hebben al zeker tientallen miljoenen rands verloren, omgerekend enkele miljoenen euro’s. Eigenaar Yum! Brands van de bekende fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) is één van de voornaamste slachtoffers. “We nemen dit extreem serieus. Onze eerste prioriteit is ervoor te zorgen dat de gevolgen voor onze klanten minimaal blijven.”