Records die worden ontdaan van persoonsgegevens en daarmee voor de AVG goedgekeurde verhandelbare data zijn, kunnen relatief eenvoudig weer gedeanonimiseerd worden. Door de jaren heen zijn er diverse onderzoeken geweest die erop wijzen dat geanonimiseerde data en gepseudonimiseerde data (waarbij persoonsgegevens zijn verwijderd en gekoppeld zijn aan niet herleidbare ID's) weer teruggeleid kan worden naar de originele identiteit wanneer je deze gegevens combineert met andere databronnen - niet in de minste plaats dat van Matthijs Koot al in 2012.

In het tijdschrift Nature laten onderzoekers opnieuw zien hoe ze anonieme AVG-proof gegevens kunnen herleiden naar een persoon door het te koppelen aan andere databronnen. Met dezelfde methode wisten journalisten eerder dit jaar de anonieme belastingaangiftes van Donald Trump tussen 1984 en 1994 te achterhalen.

Voor Britse en Amerikaanse gebruikers hebben de onderzoekers deze tool gepubliceerd die laat zien dat met slechts enkele gegevens een identiteit te achterhalen is. Daarmee hopen ze meer besef te kweken dat bijvoorbeeld adverteerders en andere entiteiten online nog altijd kunnen zien wie hun bezoeker is.