Vlak voor Pasen werd Londen opgeschrikt door een grote brand dat een knooppunt van elektriciteit- en internetkabels platlegde voor lange tijd. Tegelijkertijd werd een anderhalve kilometer verderop een slimme diamantenroof uitgevoerd. Volgens een voormalige directeur van Scotland Yard is dat geen toeval. "De brand was te intens en duurde onwaarschijnlijk lang om te zijn veroorzaakt door kortsluiting", zei hij tegen een Brits radiostation.

Vlak nadat de brand ontstond verschaften de dieven zich met een drilboor toegang tot de liftschacht van de Hatton Garden Safe Deposit Company, dat in het diamantenhandelscentrum van Londen is gevestigd. Via abseilen kwamen ze in de kelder terecht waar de kluizen stonden.

Door tralies en een gepantserde deur

Alarmsystemen en camera's waren al -of werden- uitgeschakeld en de tralies naar de kluisjes werden doorgebrand, net als een gepantserde deur. Twee dagen lang (het was immers Paasweekeinde) haalden de dieven zo veel mogelijk kluisjes leeg. Geschatte waarde van de geroofde diamanten: 200 miljoen pond, iets minder dan 300 miljoen euro.

Ondertussen mag internetprovider BT nog steeds niet bij het door het vuur beschadigde internetknooppunt, meldt The Register. Dat is vanwege het onderzoek dat nog steeds gaande is. Dat onderzoek moet uitwijzen of de brand is aangestoken als afleiding voor de grote diamantroof.