Uit het onderzoek dat werd gehouden onder 494 security-medewerkers bij Amerikaanse bedrijven en overheidsinstellingen, blijkt dat inmiddels 50 procent van de ondervraagden te maken heeft gehad met diefstal van laptops en mobiele apparaten. 52 Procent van de respondenten liet weten het afgelopen jaar te zijn getroffen door een virus. Veiligheidsincidenten die worden veroorzaakt door 'insiders' staan met 59 procent op de eerste plaats.

Hoewel medewerkers in andere onderzoeken al eerder zijn aangewezen als het grootste 'gevaar', is het volgens de opstellers van het Computer Crime and Security Survey voor het eerst dat insiders in dit onderzoek op de eerste plaats staan. In voorgaande jaren bleken virussen de grootste dreiging te vormen.

Sinds 2000 is het aantal incidenten met virussen en met medewerkers afgenomen, maar de virusproblemen nemen sneller af. Veiligheidsproblemen met insiders betreffen onder meer het lekken en stelen van bedrijfsinformatie, maar ook het gebruiken van illegaal gekopieerde software en het bekijken van porno.

Bron: Techworld