Nog even en geen dief brandt zijn handen nog aan het stelen van een smartphone. De statistieken na de introductie in september 2013 van Apple's Activation Lock, de eerste versie van een 'kill switch' die het toestel op afstand onklaar maakt, toonden direct een opvallend sterke daling aan bij aantal diefstallen van iPhones en iPads. Nu alle drie grote spelers meedoen blijft het aantal diefstallen verder dalen.

Want ook van Samsung (bij de Galaxy S5 van april 2014) en Google, dat de anti-diefstalmethode sinds Android 5.0 (Lollipop) van november 2014 biedt, worden er minder toestellen gestolen, meldt PCWorld. In New York daalde het aantal smartphonediefstallen met 16 procent (iPhones zelfs 25 procent), in San Francisco 27 procent en in Londen werden er zelfs 40 procent minder smartphones gestolen van personen.

Binnenkort verplicht

In Nederland loopt sinds oktober de campagne BoefProof die de kill switch promoot. De door minister Opstelten geopperde verplichte IMEI-blokkade is voorlopig van de baan. Telecomproviders zijn fel tegen.

Verdere daling scheelt consumenten op termijn miljarden euro's per jaar doordat er geen nieuwe telefoons hoeven te worden gekocht. Die besparing zit naast het niet hoeven betalen van een nieuw toestel ook in het niet hoeven afsluiten van een verzekering tegen diefstal.

"De enorm daling in smartphonediefstal die we zien nadat de kill switch op de markt is gebracht is het bewijs dat onze strategie het leven van mensen veiliger maakt in onze steden, en over de hele wereld", aldus Eric Schneiderman, procureur-generaal van de staat New York en aanjager van wetgeving voor de kill switch, in een statement. In Californië is deze vanaf 1 juli zelfs verplicht.

Lees ook: 10 vragen over de smartphone kill switch