Overheidsdienst DigiD blijft beperkt beschikbaar. Een kleine week na de eerste aanval op de dienst registreert beheerder Logius nog altijd DDoS-aanvallen. De maatregel om het gebruik van DigiD buiten Nederland te blokkeren zorgt volgens Logius voor een verminderd risico bij deze nieuwe aanvallen en blijft van kracht.

Afgelopen weekend is de dienst in de nacht van vrijdag op zaterdag aangevallen. De gevolgen van die aanval waren ook zaterdagochtend nog merkbaar, schrijft Logius op zijn storingspagina. Maar ook maandagochtend blijkt uit meldingen van gebruikers via sociale media dat niet iedereen altijd toegang heeft tot de overheidsdienst.

Terugkerende aanvallen

Beheerder Logius bevestigt de problemen en spreekt van terugkerende aanvallen. “De aanvallen vinden nog steeds plaats. Daar merken gebruikers niet altijd wat van omdat we maatregelen hebben getroffen. Gebruikers in het buitenland wel, vanwege de blokkade van IP-adressen buiten Nederland. Deze maatregel is nog niet teruggedraaid”, meldt Logius-woordvoerder Rick Bron in een reactie aan Webwereld.

Ondertussen blijven gebruikers op Twitter ook maandag melding maken van het niet beschikbaar zijn van de dienst. Sommige (semi-)overheden, zoals de gemeente Haarlem en het CBR, maken op hun eigen site alvast uit voorzorg melding van het terugkerende probleem.

Logius, dat ondersteund wordt door het Nationaal Cyber Security Centrum, blijft de aanvallen pareren en hoopt dat het zo spoedig mogelijk de blokkade in het buitenland kan opheffen door middel van een meer permanente oplossing tegen de DDoS-aanvallen.