De proef is aangekondigd na kritiek van het Genootschap van Informatiebeveiligers (GvIB). Het genootschap vindt de huidige beveiliging van DigiD te eenvoudig om er belastingaangifte mee te doen. Op internet circuleren te veel methoden om toetsaanslagen te bespioneren om de codes geheim te houden, stelt het GvIB in de Volkskrant. Bij het genootschap zijn onder meer Cap Gemini, CMG, KPMG en PricewaterhouseCoopers aangesloten.

"Als naam en wachtwoord uitlekken zijn de problemen voor de gebruiker. Als iemand anders je identiteit misbruikt moet jij dat herstellen. De overheid zit hooguit met imagoschade", aldus het GvIB.

Ontwikkelaars willen de beveiliging verbeteren door DigiD te koppelen aan een code die ze per sms krijgen toegestuurd. De Belastingdienst laat weten dat die methode 'zeker een optie is'.

Sinds het begin van vorig jaar kunnen internetgebruikers bij steeds meer overheidsinstellingen terecht met hun Digitale Identiteit (DigiD). De overheid kan met het systeem aan de hand van een gebruikersnaam en wachtwoord de identiteit van de gebruiker controleren.

DigiD is inmiddels door meer dan een miljoen Nederlanders aangevraagd. Ongeveer 400.000 hebben er dit jaar hun belastingaangifte mee ondertekend. Vooralsnog is er geen geval bekend waarbij fraude met de digitale indentiteit in het spel is.