Bij KPN, voorheen Getronics, is een enorm stuwmeer ontstaan van financiële dienstverleners en belastingadviseurs die moeten overstappen vanaf DigiNotar. De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) luidt daarover de noodklok bij het Ministerie van Financiën.

Grote achterstand

Vóór 1 mei moeten alle 16.000 intermediairs zijn gemigreerd, maar er is nu al een enorme achterstand. “NOAB dringt aan op snelle actie richting KPN nu blijkt dat KPN slechts enkele abonneenummers heeft verstrekt en dat er grote achterstand is in de verwerking van de abonnee aanvragen."

Het betreft de gecompliceerde migratie van het zogenaamde BAPI-certificaten, waarmee deze intermediairs versleuteld kunnen communiceren met de belastingdienst. De fiscus opereert dit zogenaamde bedrijfs-api (BAPI) kanaal, waarmee ondernemers of intermediairs digitaal aangifte kunnen doen.

Complexe migratie

Dit gehele ecosysteem is enorm complex. Zo zijn er in de loop van de jaren honderden softwarepakketten voor digitale aangifte op de markt gekomen, die allen gebruik maken van DigiNotar certificaten.

En die moeten allemaal over naar KPN. Afgelopen oktober werd al duidelijk dat deze operatie tot ver in 2012 zou duren. De in december afgesproken deadline van 1 mei loopt echter nu al groot gevaar door het stuwmeer van aanvragen bij KPN, klaagt de NOAB.

KPN kon nog niet reageren op de kwestie maar komt nog met een verklaring.