Lover Spy claimt een technologie te hebben ontwikkeld die het mogelijk maakt om de computeractiviteiten van bijvoorbeeld een geliefde te controleren. Hiertoe hoeft de jaloerse vriend(in) slechts een digitale ansichtkaart te sturen. Bij het lezen van het kaartje wordt er `digitaal afluisterapparaatje' op de pc geïnstalleerd. Beveiligingsexperts menen dat de software en dienstverlening van Lover Spy op het eerste gezicht illegaal zijn, in ieder geval volgens de Amerikaanse wetgeving.

Wachtwoorden

Bovendien speelt het kwaadwillenden in de kaart doordat ook wachtwoorden en inloggegevens niet veilig zouden zijn, stellen de experts. De software van Lover Spy kost 89 dollar en kan dan worden gebruikt om maximaal vijf computers af te luisteren. De software registreert zo'n beetje alles wat het slachtoffer doet, waaronder toetsaanslagen, wachtwoorden, mail en chat. De software is zelfs in staat mee te kijken met de webcam. De onderschepte gegevens worden vervolgens discreet doorgestuurd naar de server van Lover Spy. Hiervandaan wordt alles weer doorgestuurd naar de betalende klant, die hier overigens onder de Amerikaanse wetgeving tien jaar celstraf voor kan krijgen.

Illegaal

Volgens Mark Rasch, het voormalig hoofd de cybercrime-afdeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie, zijn dergelijke praktijken strafbaar. "Het laden van een programma op iemands computer zonder hun toestemming, is illegaal", zegt Rasch tegen persbureau Reuters. Ook de Electronic Privacy Information Center reageert geschokt. "Jakkes, dat is duidelijk een aftapovertreding", zegt Chris Hoofnagle van de elektronische privacywaakhond. "Het lijkt wel een commerciële versie van Magic Lantern." Magic Lantern is een omstreden programma dat enkele jaren geleden door de FBI werd voorgesteld. Hiermee zouden de autoriteiten dan de computers van verdachten kunnen monitoren.