Het onderzoek is gehouden onder netwerkbeheerders van 60 grote bedrijven en organisaties. Het percentage beheerders dat de kans op een DNS aanval ‘klein tot zeer klein’ acht is de afgelopen jaren wel afgenomen. Een jaar geleden stelde AXIANS vast dat 86 procent van de netwerkbeheerders zich niet druk maakt om mogelijke DNS aanvallen. Een jaar daarvoor was het 79 procent. Slechts 23,5 procent ziet DNS als een belangrijke bron van aanvallen in de nabije toekomst. De prioriteit, zo vindt het bedrijf, ligt te weinig bij aanvallen op de DNS. “DNS en BIND omgevingen staan nog altijd hoog op de SANS lijst van meest voorkomende aanvallen en lekken”, schrijft Rob Wennekendonk, managing director bij AXIANS, in het persbericht.

Het bedrijf concludeert verder dat beveiliging steeds belangrijker wordt gevonden, maar dat maar een beperkt aantal netwerkbeheerders voor het volgende jaar meer budget hiervoor reserveert. Een vijfde van de beheerders gaat in ieder geval meer budget reserveren, 43 procent doet dit ‘misschien’.

Marco Barkmeijer, regional manager voor DNS- beveiliger Infoblox, onderstreept de bevindingen van AXIANS. "De laatste jaren is er meer aandacht geweest voor DNS security", zegt Barkmeijer. Daardoor is DNS beveiliging meer een beveiligingsstandaard geworden. "Maar het is moeilijk te zeggen of het aantal DNS aanvallen is toegenomen. Het neemt zeker niet af."

Eerder dit jaar kwam het bureau Mazerov met een onderzoek naar het risico van aanvallen op de DNS. Daarin stond dat meer dan de helft van netwerken wel eens is aangevallen op DNS niveau. Het bureau concludeerde toen dat Denial of Service en DNS poisoning het meest voorkomen. Bron: Techworld