Het wetsvoorstel wat nu bij de Amerikaanse Senaat ligt, heeft als één van de middelen voor piraterijbestrijding een grootschalige filtering door DNS-servers (domain name system). De miljoenen machines in het wereldwijde DNS-netwerk worden daarmee censuurapparaten, stelt DNS-expert Dan Kaminsky. Hij heeft in 2008 wereldfaam gekregen met zijn ontdekking van een fundamenteel gat in DNS.

Grof geschut

De Amerikaanse overheid wil met de PROTECT IP-wet (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property) de piraterij aanpakken van muziek, films, software en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal. Websites met oneigenlijke content zijn dan via DNS-filtering volledig te blokkeren. Verhuizen naar andere ip-adressen, datacenters of landen – zoals bijvoorbeeld de bekende torrentsite The Pirate Bay al heeft gedaan – haalt dan weinig uit.

Het DNS-filterplan in het wetsvoorstel gaat volgens Kaminsky, en een groep andere internetexperts, veel te ver. “De Amerikaanse PROTECT IP-wet bevat diverse redelijke en goed gerichte maatregelen om auteursrechteninbreuk aan te pakken. Één van die maatregelen is echter het gebruiken van de miljoenen recursive DNS-servers om die in te zetten als censors voor domeinnamen in een poging om content te blokkeren”, blogt Kaminksy.

Hij stelt dat dit paardenmiddel niet werkt en bovendien de beveiliging en stabiliteit van het wereldwijde internet bedreigt. Een splitsing in een Amerikaans en ‘overig’ internet dreigt, door deze netwerkmanipulatie. DNS-filtering ondermijnt ook de beveiligingsextensies die DNSSEC brengt. Deze boude claims worden onderbouwd in een white paper die is opgesteld samen met andere internetexperts. Daaronder bevinden zich DNS-grondlegger Paul Vixie, security-directeur Danny MacPherson van Verisign en internetpionier Steve Crocker.

Volharding VS

Dit wetsvoorstel is een aanpassing van het al omstreden voorstel COICA (Combating Online Infringement and Counterfeits Act). Die voorganger is vanwege opzettelijke vertraging in de behandeling door tegenstanders ervan, niet door het Congres gekomen. Kaminsky blogt dat hij zich achter de schermen al heeft verzet tegen COICA, onder meer met een protestbrief.

Bij deze wetsvoorstellen worden internet providers en zoekmachine Google geronseld als blokkeerders voor illegale content. Websites of forums hoeven niet eens veroordeeld te zijn voor auteursrechteninbreuk; de hoofdofficier van Justitie kan een rechter verzoeken om een website op de blokkeerlijst te plaatsen.

Dit doet denken aan het wetsvoorstel van het Nederlandse ministerie van Justitie om ‘strafbare’ websites offline te dwingen. Daarbij wordt de rechter geheel vermeden en kunnen officieren van Justitie hostingbedrijven rechtstreeks en meteen sommeren. Ondertussen is de huidige staatssecretaris van Justitie bezig met een plan voor een downloadverbod, wat effectief neerkomt op een internetfilter.

Traineren

Het Amerikaanse wetsvoorstel PROTECT IP heeft echter meer verreikende gevolgen, mede doordat een groot deel van DNS in de VS draait; bijvoorbeeld voor het wereldwijd veelgebruikte .com-domein. De Amerikaanse senator die vorig jaar al het COICA-voorstel heeft getraineerd, doet dat nu ook met PROTECT IP. Hij wil voorkomen dat deze superbrede bestrijdingsmaatregelen, die volgens hem ook in uitvoering ook veel te duur zijn, in behandeling wordt genomen.

The PROTECT IP Act