Het IJslandse DNS software- en consultancybedrijf Men & Mice heeft het afgelopen weekeinde 978 bedrijven die in de Fortune 1000-lijst staan, geanalyseerd en kwam tot de ontdekking dat 25 procent van de bedrijven slecht scoort als het gaat om de betrouwbaarheid van hun DNS-service.

Een DNS-server vertaalt een domeinnaam (bijvoorbeeld www.webwereld.nl) in een IP-adres. De IP-adressen worden gebruikt om de servers op het web te lokaliseren. "Veel bedrijven maken zichzelf kwetsbaar door hun DNS-servers in één subnet te plaatsen", zegt CEO Petur Petursson van Men & Mice.

Hij neemt Microsoft als voorbeeld, het bedrijf dat vorige week meer dan 24 uur niet bereikbaar was als gevolg van een DNS-probleem. "Microsoft heeft zijn vier DNS-servers in één subnet staan. Als –om welke reden dan ook- dit subnet het begeeft, komen bezoekers niet op de site terecht", zegt Petursson. "Als Microsoft een vijfde DNS-server buiten zijn eigen netwerk had draaien, was het probleem te overzien geweest. Het verkeer was dan automatisch over de vijfde server gegaan. Met wat vertraging was het dan toch mogelijk om de sites te bereiken."

"Alle belangrijke bedrijven van de Fortune 1000-lijst besteden grote sommen geld om hun websites in de lucht te houden, maar vergeten vaak hun DNS-server. Helaas is het DNS-systeem op dit moment nog niet veilig genoeg."

Volgens Petursson is een nieuwe standaard, Secure DNS, onderweg. "Maar het duurt zeker nog een jaar voordat de nieuwe standaard rond is."