Minister van Justie Hirsch Ballin en Schiphol-directeur Jos Nijhuis hebben woensdag de proef met de zelfscanpoortjes geopend, meldt het ANP. De zelfscanners zijn bedoeld om de lange wachtrijen bij de paspoortcontrole te verkorten.

De poortjes kosten volgens Justitie 100.000 euro per stuk. Voor de proef is een bedrag van 30 miljoen klaargezet. De proef duurt tot 30 juni. Is het een succes dan volgt volgend jaar invoering op grote schaal.

Rfid-chip

De poortjes zijn alleen te gebruiken door burgers met een paspoort dat voorzien is van een rfid-chip, waarop onder meer een foto staat. Die worden sinds 28 augustus 2006 uitgegeven. De poortjes lezen de gegevens van de chip af en maken tegelijkertijd een foto, die wordt vergeleken met die op de chip. Ook staatsburgers van Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein kunnen de poortjes gebruiken als ze geschikte paspoorten hebben.

De EU-landen voerden de paspoorten met rfid-chips in onder druk van de VS, met het oog op terrorismebestrijding. Sinds eind september vorig jaar staan behalve een gelaatsscan ook twee vingerafdrukken op de paspoortchips.

Ict-gebruik

Schiphol wil graag ict gebruiken om onderscheid te maken tussen groepen verdachte en minder verdachte personen. Volgens Ron Louwerse, directeur Security, Safety en environment van de Schiphol Group is dit essentieel om de doorstroming van passagiers te versnellen.

"We moeten bijvoorbeeld het hele Nederlandse voetbalteam screenen. Waarom zouden we dat doen? Er is haast geen enkel risico", legt hij tijdens het WCIT-congres in de RAI in Amsterdam uit.

Ook liggen er plannen klaar om de passagiersstromen te scheiden. Arriverende passagiers moeten in de toekomst niet meer gemengd worden met vertrekkende passagiers. Dit zou de veiligheid en de doorstroom verbeteren. Louwerse wil zoveel mogelijk van de beveiliging van het vliegveld automatiseren: "Hoe meer je automatiseert hoe minder personeel je nodig hebt."

Kansen voor ict-bedrijven

Trendwatcher Adjiedj Bakas signaleert dat er kansen liggen voor ict-bedrijven op beveiligingsgebied. De security wordt steeds meer aangescherpt op vliegvelden, dus daar is geld te halen, concludeert hij na het verhaal van Louwerse.

Op het wensenlijstje van Louwerse staat bijvoorbeeld een technische oplossing om soorten vloeistoffen te detecteren. Dit moet ook de doorstroom van passagiers versnellen.

Verslag met medewerking van Loek Essers