Ondanks de 'stilte' op 1 april, is de dreiging van Conficker helemaal niet achter de rug. De laatste variant, Conficker C, zit volgens de securitytak van IBM op zo'n 4 procent van alle pc's wereldwijd.

De Conficker Working Group heeft een eenvoudige test ontwikkeld om de aanwezigheid van Conficker op de pc te constateren. De zogenaamde Conficker Eye Chart maakt gebruik van het gegeven dat Conficker.A/B en Conficker.C (de meest voorkomende Confickervarianten) bepaalde domeinen van vooral antivirusaanbieders blokkeert. Daarmee voorkomt de worm dat het systeem updates binnenhaalt waarmee hij eventueel bestreden kan worden.

Plaatjes kijken

De test kan bijna niet eenvoudiger. De makers van de Eye Chart hebben 3 plaatjes van beveiligingsleveranciers naast elkaar gezet, direct afkomstig van het domein van deze bedrijven.

Als 'controle', zodat het ook daadwerkelijk aan Conficker kan worden toegeschreven, zijn ook dergelijke domeinen van niet-beveiligers toegevoegd. Worden die wel getoond, maar de beveiligers niet? Dan heb je waarschijnlijk een worm. Mochten er helemaal geen plaatjes verschijnen, dan heb je te maken met een probleem met je verbinding, en niet met een eventuele worm.

Bron: Techworld.nl