Financiële instituten hebben de EMV-boot lang weten af te houden, maar de overstap is nu toch gedaan. De kosten van het overstappen op de chip in plaats van de magneetstrip schrok ze lange tijd af, maar na grote hacks de afgelopen jaren waarbij steeds tien tallen miljoenen passen vervangen en schade van klanten vergoed moesten worden, begonnen de kosten van het handhaven van de magneetstrip hoger te worden dan de omschakeling naar EMV, zo hoorden we van beveiligingsonderzoekers op het congres van RSA eerder dit jaar in San Francisco.

Deadline 1 oktober

Het pinnen via de chip is in Europa behoorlijk ingeburgerd, maar in de VS ontbreekt de chipmogelijkheid bij veel middenstanders. De overgang is uiteindelijk ingegeven niet door winkels, maar door de overheid. Sinds 1 oktober komen de kosten van een eventuele hack bij een bedrijf dat magneetstrips gebruikt bij de aangevallen retailer te liggen.

Dat betekent dat de grote ketens razendsnel overgestapt zijn (in de VS zit het percentage gebruikers zo rond de 50 procent) maar MKB's nog niet. Ze vinden het allemaal te vlug gaan en zijn bang dat tegen de tijd EMV is geïmplementeerd, skimmers nieuwe methodes hebben ontwikkeld die de overstap achterhaald maken. In Europa heeft de overstap naar EMV een daling in het skimmen teweeggebracht.

Online betalen

Ook kleinere creditcardmaatschappijen blijven nog chiploze kaarten uitgeven. Ze willen of kunnen de kosten voor een transitie naar EMV niet opbrengen en discussiëren over verificatiemethodes bij bijvoorbeeld online betalen met een creditcard. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden doet nu onderzoek naar waarom de overstap precies achterblijft.